Mus mocno owocowy
Artykuł zewnętrzny
- 20 dag świeżych lub mrożonych truskawek
- 1 szklanka agrestu z kompotu lub świeżego
- 1 duży jogurt naturalny bez cukru – gęsty
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1/4 melona
- 1 średni banan
- 1 owoc kiwi
- 1 mandarynka
- 1/4 jabłka
- sok z 1/3 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Opis przygotowania
Truskawki świeże opłukać i usunąć szypułki, mrożone lekko rozmrozić.Posypać cukrem, dołożyć oczyszczony świeży agrest lub z kompotu. Wlać jogurt, posypać cukrem i zmiksować razem np. blenderem. Mus wylać na dno salaterek.
Banana i jabłko pokroić na dowolne kawałki, skropić sokiem z cytryny. Kiwi pokroić w kosteczkę, melona w kostkę lub wydrążyć kulki specjalną łyżką. Mandarynkę obrać,podzielić na cząstki. Wymieszać pokrojone owoce z łyżeczką miodu. Rozłożyć dookoła musu truskawkowo-rabarbarowego.
Środek ozdobiłam serduszkiem wyciętym z kiwi foremką do ciastek.