Mus mocno owocowy

20 marca 2011, dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • 20 dag świeżych lub mrożonych truskawek
  • 1 szklanka agrestu z kompotu lub świeżego
  • 1 duży jogurt naturalny bez cukru – gęsty
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1/4 melona
  • 1 średni banan
  • 1 owoc kiwi
  • 1 mandarynka
  • 1/4 jabłka
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Opis przygotowania

Truskawki świeże opłukać i usunąć szypułki, mrożone lekko rozmrozić.Posypać cukrem, dołożyć oczyszczony świeży agrest lub z  kompotu. Wlać jogurt, posypać cukrem i zmiksować razem np. blenderem. Mus wylać na dno salaterek.
Banana i jabłko pokroić na dowolne kawałki, skropić sokiem z cytryny. Kiwi pokroić w kosteczkę, melona w kostkę lub wydrążyć kulki specjalną łyżką. Mandarynkę obrać,podzielić na cząstki. Wymieszać pokrojone owoce z  łyżeczką miodu. Rozłożyć dookoła musu truskawkowo-rabarbarowego.
Środek ozdobiłam serduszkiem wyciętym z kiwi foremką do ciastek.

file1300648399