Zupa cukiniowa ze szmaciakiem

15 marca 2011,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Lekka, ale delikatna zupa – słodka cukinia świetnie współgra z lekko orzechowym w smaku szmaciakiem – po prostu pycha!

składniki:

  • 1 nieduża cukinia żółta,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cebulka,
  • 1/3 strąka papryki żółtej,
  • 1 niezbyt duży owocnik szmaciaka,
  • 3-4 szkl. bulionu z kurczaka,
  • 3 garści makaronu ryżowego,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1/2 strączka chili,
  • do smaku: ew. sól i pieprz biały mielony

Szmaciak gałęzisty vel siedzuń sosnowy (Sparassis crispa) jest w Polsce pod ochroną!!! Możemy go zbierać i przyrządzać na Słowacji albo w Niemczech.

sposób  przygotowania: Cukinię umyłam, odcięłam końce i 3/4 pokroiłam razem ze skórką w  plasterki, resztę w kosteczkę. Resztę warzy też oczyściłam, marchew i  paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę w cienkie półplasterki. Szmaciaka dobrze oczyściłam i wypłukałam, odłożyłam na sito żeby dobrze odciekł. W  garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam cebulę, marchewkę i paprykę oraz cały kawałek chili. Chwilę smażyłam razem a gdy cebula się zeszkliła zalałam bulionem i dosypałam makaron ryżowy świderki, gotowałam 5 min.. Następnie dorzuciłam cukinię a na wierzchu położyłam kawałki grzyba i  dusiłam pod przykryciem kolejne 3-5 min.. Doprawiłam zupę sosem sojowym i  odrobiną białego pieprzu. Jeśli ktoś woli bardziej słone może albo dolać więcej sosu sojowego albo doprawić solą, ale pamiętajcie, że zwykle bulion już jest solony. Przed podaniem wyłowiłam chili.

file1300203328



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...