Zupa cukiniowa ze szmaciakiem

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Lekka, ale delikatna zupa – słodka cukinia świetnie współgra z lekko orzechowym w smaku szmaciakiem – po prostu pycha!

składniki:

  • 1 nieduża cukinia żółta,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cebulka,
  • 1/3 strąka papryki żółtej,
  • 1 niezbyt duży owocnik szmaciaka,
  • 3-4 szkl. bulionu z kurczaka,
  • 3 garści makaronu ryżowego,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1/2 strączka chili,
  • do smaku: ew. sól i pieprz biały mielony

Szmaciak gałęzisty vel siedzuń sosnowy (Sparassis crispa) jest w Polsce pod ochroną!!! Możemy go zbierać i przyrządzać na Słowacji albo w Niemczech.

sposób  przygotowania: Cukinię umyłam, odcięłam końce i 3/4 pokroiłam razem ze skórką w  plasterki, resztę w kosteczkę. Resztę warzy też oczyściłam, marchew i  paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę w cienkie półplasterki. Szmaciaka dobrze oczyściłam i wypłukałam, odłożyłam na sito żeby dobrze odciekł. W  garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam cebulę, marchewkę i paprykę oraz cały kawałek chili. Chwilę smażyłam razem a gdy cebula się zeszkliła zalałam bulionem i dosypałam makaron ryżowy świderki, gotowałam 5 min.. Następnie dorzuciłam cukinię a na wierzchu położyłam kawałki grzyba i  dusiłam pod przykryciem kolejne 3-5 min.. Doprawiłam zupę sosem sojowym i  odrobiną białego pieprzu. Jeśli ktoś woli bardziej słone może albo dolać więcej sosu sojowego albo doprawić solą, ale pamiętajcie, że zwykle bulion już jest solony. Przed podaniem wyłowiłam chili.

file1300203328