Zupa cukiniowa ze szmaciakiem
Lekka, ale delikatna zupa – słodka cukinia świetnie współgra z lekko orzechowym w smaku szmaciakiem – po prostu pycha!
składniki:
- 1 nieduża cukinia żółta,
- 1 marchewka,
- 1 mała cebulka,
- 1/3 strąka papryki żółtej,
- 1 niezbyt duży owocnik szmaciaka,
- 3-4 szkl. bulionu z kurczaka,
- 3 garści makaronu ryżowego,
- 1 łyżeczka masła,
- 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 1/2 strączka chili,
- do smaku: ew. sól i pieprz biały mielony
Szmaciak gałęzisty vel siedzuń sosnowy (Sparassis crispa) jest w Polsce pod ochroną!!! Możemy go zbierać i przyrządzać na Słowacji albo w Niemczech.
sposób przygotowania: Cukinię umyłam, odcięłam końce i 3/4 pokroiłam razem ze skórką w plasterki, resztę w kosteczkę. Resztę warzy też oczyściłam, marchew i paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę w cienkie półplasterki. Szmaciaka dobrze oczyściłam i wypłukałam, odłożyłam na sito żeby dobrze odciekł. W garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam cebulę, marchewkę i paprykę oraz cały kawałek chili. Chwilę smażyłam razem a gdy cebula się zeszkliła zalałam bulionem i dosypałam makaron ryżowy świderki, gotowałam 5 min.. Następnie dorzuciłam cukinię a na wierzchu położyłam kawałki grzyba i dusiłam pod przykryciem kolejne 3-5 min.. Doprawiłam zupę sosem sojowym i odrobiną białego pieprzu. Jeśli ktoś woli bardziej słone może albo dolać więcej sosu sojowego albo doprawić solą, ale pamiętajcie, że zwykle bulion już jest solony. Przed podaniem wyłowiłam chili.