Kasza z warzywami
Artykuł zewnętrzny
Nie każdy lubi specyficzny aromat i smak palonej kaszy gryczanej – ta jasna jest dużo łagodniejsza i nawet zdrowsza!
składniki:
- 1 szkl. kaszy gryczanej jasnej, nie palonej
- 1 mała cebula
- 1 szkl. pokrojonej w słupki albo startej włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por – może być mrożona)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka proszku grzybowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
sposób przygotowania: Kaszę opłukać i dokładnie osączyć. Cebulę obrać, posiekać drobno. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i warzywa, chwilę podsmażyć, do lekkiego zrumienienia. Dodać kaszę, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Następnie wlać 1,5 szkl. gorącej wody, dodać sól o proszek grzybowy. Dusić na małym ogniu ok. 30 min. aż kasza wchłonie cały płyn i zmięknie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Można taką kaszę odawać jako dodatek do mięs i warzyw, ale smakuje doskonale również sama z surówką.