Kasza z warzywami

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Nie każdy lubi specyficzny aromat i smak palonej kaszy gryczanej – ta jasna jest dużo łagodniejsza i nawet zdrowsza!

składniki:

  • 1 szkl. kaszy gryczanej jasnej, nie palonej
  • 1 mała cebula
  • 1 szkl. pokrojonej w słupki albo startej włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por – może być mrożona)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka proszku grzybowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli

sposób przygotowania: Kaszę opłukać i dokładnie osączyć. Cebulę obrać, posiekać drobno. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i  warzywa, chwilę podsmażyć, do lekkiego zrumienienia. Dodać kaszę, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Następnie wlać 1,5 szkl. gorącej wody, dodać sól o proszek grzybowy. Dusić na małym ogniu ok. 30 min. aż kasza wchłonie cały płyn i zmięknie. Przed podaniem wymieszać z  posiekaną natką pietruszki. Można taką kaszę odawać jako dodatek do mięs i warzyw, ale smakuje doskonale również sama z surówką.

file1300200211