7 zasad dbania o serce

1 grudnia 2022, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Dbaj o serce codziennie. Oto siedem rad od serca – na każdy dzień tygodnia po jednej wskazówce. Serce to jeden z najważniejszych organów w ciele człowieka, więc warto o nie dbać, tym bardziej, że nie ma dla niego środka zastępczego – szanuj je i stosuj się do rad poniżej, aby Twoje serce na długo było zdrowe i biło jak dzwon!

 

Nie pij mocnego alkoholu!

To, że po lampce wina czy koniaku czujesz się lepiej uwarunkowane jest znieczulającym i uspokajającym działaniem procentów. Nie jest prawdą, że po alkoholu serce jest lepiej ukrwione. Faktem jest natomiast, że 1 (jedna!) lampka czerwonego (tylko i wyłącznie czerwonego) wina działa zbawiennie, gdyż podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL. dzieje się tak za sprawą flawonoidów i polifenoli zawartych w winie, które przeciwdziałają zakrzepom i obniżają ciśnienie krwi. Jednak nie przesadzaj także i z tym lekiem, gdyż nadmiar czerwonego wina obciąża wątrobę!

winko

Ruszaj się!

cwiczenia

Szalenie ważne jest to co jemy oraz to co pijemy, jednak pamiętaj, że żadna dieta czy to śródziemnomorska czy tradycyjna polska nie zastąpi zbawiennego wpływu aktywności fizycznej na nasze serce. Ruch dotlenia mięsień sercowy, obniża ciśnienie krwi, powoduje spadek poziomu cholesterolu oraz zmniejsza krzepliwość krwi. Działa także jako afrodyzjak oraz zmniejsza nerwowość, czyli relaksuje.

Pij kawę!

kawka

Tłuszcze zawarte w kawie są tłuszczami roślinnymi, dlatego dwie filiżanki naparu dziennie nie powinny zaszkodzić. Pod warunkiem, że nie cierpisz na nadciśnienie lub arytmię! Ważne, aby kawa była z dodatkiem mleka i najlepiej z jedną kostką gorzkiej czekolady. Ponieważ kawa wypłukuje z organizmu magnez oraz zwiększa ryzyko osteoporozy. Dodatek mleka uzupełni wapń, a kostka gorzkiej czekolady lub 2 orzechy włoskie uzupełnią niedobór magnezu.

Ogranicz słodycze!

slod

Dieta z dużą zawartością cukrów prostych podwyższa stężenie złego cholesterolu LDL, co przyczynia się do powstania zakrzepów i w konsekwencji może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Zrezygnuj ze spożywania cukru, miodu, dżemów, wszelkich słodyczy oraz słodkich napojów.

Jedz przynajmniej 1/2 kg warzyw dziennie

wazrywa

Do tego dodaj maksymalnie dwie porcje owoców. Wybierając warzywa i owoce pamiętaj o różnorodności, jednak uważaj na gruszki, śliwki, winogrona, owoce suszone – zawierają sporo cukrów prostych, które należy ograniczyć. Nie zapominaj natomiast o warzywach strączkowych (soja, soczewica, cieciorka) – są bogate w białko i mają sporo błonnika. Raz w tygodniu zastąp tradycyjny obiad daniem wegetariańskim z warzyw strączkowych.

Jedz ryby!

 

rybka

Przynajmniej dwa razy w tygodniu zjedz zamiast mięsa porcję tłustych ryb morskich. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają stężenie szkodliwych triglicerydów we krwi i obniżają poziom złego cholesterolu.

Bądź optymistą!

opty

 

To nie prawda, że najlepsze lata masz już za sobą. Przy obecnym trybie życia często zdarza się, że osoby w średnim wieku mają zdecydowanie lepsze wyniki badań (także wysiłkowego EKG) niż nie jeden nastolatek. Dlatego absolutnie nigdy nie mów, że już za późno na zmianę nawyków żywieniowych czy rozpoczęcie treningów! Wszystko przed Tobą!

Justyna Marszałkowska, dietetyk medyczny – www.e-prolinea.pl

 

Zobacz również:

 

  1. Zdrowe serce – profilaktyka i dieta

  2. Czy powinniśmy jeść ryby?

  3. Dlaczego kobiety żyją dłużej?

  4. Najlepsze naturalne spalacze tłuszczu

 

 

 

  1. nie pij alkoholu!

To, że po lampce wina czy koniaku czujesz się lepiej uwarunkowane jest znieczulającym i uspokajającym działaniem procentów. Nie jest prawdą, że po alkoholu serce jest lepiej ukrwione. Faktem jest natomiast, że 1 (jedna!) lampka czerwonego (tylko i wyłącznie czerwonego) wina działa zbawiennie, gdyż podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL. dzieje się tak za sprawą flawonoidów i polifenoli zawartych w winie, które przeciwdziałają zakrzepom i obniżają ciśnienie krwi. Jednak nie przesadzaj także i z tym lekiem, gdyż nadmiar czerwonego wina obciąża wątrobę!

  1. ruch, ruch, ruch!

Szalenie ważne jest to co jemy oraz to co pijemy, jednak pamiętaj, że żadna dieta czy to śródziemnomorska czy tradycyjna polska nie zastąpi zbawiennego wpływu aktywności fizycznej na nasze serce. Ruch dotlenia mięsień sercowy, obniża ciśnienie krwi, powoduje spadek poziomu cholesterolu oraz zmniejsza krzepliwość krwi. Działa także jako afrodyzjak oraz zmniejsza nerwowość, czyli relaksuje.

  1. pij kawę!

Tłuszcze zawarte w kawie są tłuszczami roślinnymi, dlatego dwie filiżanki naparu dziennie nie powinny zaszkodzić. Pod warunkiem, że nie cierpisz na nadciśnienie lub arytmię! Ważne, aby kawa była z dodatkiem mleka i najlepiej z jedną kostką gorzkiej czekolady. Ponieważ kawa wypłukuje z organizmu magnez oraz zwiększa ryzyko osteoporozy. Dodatek mleka uzupełni wapń, a kostka gorzkiej czekolady lub 2 orzechy włoskie uzupełnią niedobór magnezu.

  1. ogranicz słodycze!

Dieta z dużą zawartością cukrów prostych podwyższa stężenie złego cholesterolu LDL, co przyczynia się do powstania zakrzepów i w konsekwencji może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Zrezygnuj ze spożywania cukru, miodu, dżemów, wszelkich słodyczy oraz słodkich napojów.

  1. Jedz przynajmniej 1/2 kg warzyw dziennie.

Do tego dodaj maksymalnie dwie porcje owoców. Wybierając warzywa i owoce pamiętaj o różnorodności, jednak uważaj na gruszki, śliwki, winogrona, owoce suszone – zawierają sporo cukrów prostych, które należy ograniczyć.

  1. jedz ryby!

Przynajmniej dwa razy w tygodniu zjedz zamiast mięsa porcję tłustych ryb morskich. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają stężenie szkodliwych triglicerydów we krwi i obniżają poziom złego cholesterolu.

  1. bądź optymistą!

To nie prawda, że najlepsze lata masz już za sobą. Przy obecnym trybie życia często zdarza się, że osoby w średnim wieku mają zdecydowanie lepsze wyniki badań (także wysiłkowego EKG) niż nie jeden nastolatek. Dlatego absolutnie nigdy nie mów, że już za późno na zmianę nawyków żywieniowych czy rozpoczęcie treningów! Wszystko przed Tobą!

przynajmniej
2 razy w tygodniu tłustych ryb morskich, gdyż zawarte w nich
kwasy tłuszczowe omega-3
zmniejszają stężenie TG we krwi