Zimne nóżki

24 lutego 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Przedwczoraj po raz pierwszy zrobiłam zimne nózki , nowa zachcianka mojego męża i braciszka ;) Z racji tego, ze robiłam takie cudo po raz pierwszy nie spodziewałam się, że przystawka tak zachwyci smakoszy … z 12 galaretek zostało zaledwie 6 więc chyba smakowało ….

Składniki na 12 porcji:

* 4 nóżki wieprzowe (ja miałam 6 więc, zeby w lodówce nie zalegały dałam 6)

* 2 cebule

* 2 marchewki

* 1 pietruszka

* 6 jajek

*2 ząbki czosnku (ja dałam 2 kostki knorra czosnek)

* 12 grzybków marynowanych

* 5 ćwiartek marynowanej papryki

* sól, pieprz

Sposób przygotowania:

* nózki oczyszczyć i umyć, następnie zalewamy 4 litrami zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu , około 2 godzin (nózki muszą być mięciutkie i łatwo odchodzić od kości) . Po godzinie gotowania dodajemy do nóżek umyte warzywa i wsypujemy płaską łyżkę soli.

* studzimy mięso , obieramy je ze skóry i kroimi na paseczki, w kostkę (jak kto woli). Wywar cedzimy i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem (kostki- kruszymi, żabki czosnku miażdżymy praską) Jajka gotujemy na twardo, obierami i kroimy na połowę.

* w między czasie przygotowujemy sobie 12  filiżanek, salaterek (w zależności jaki kształt chcemy mieć). Wlewamy po 4 łyżki wywaru i zastudzamy(wkładamy do lodówki). Na galarecie układamu połówkę jajka (żółtkiem do dołu), mięsko, posiekaną paprykę, grzybki. Zalewamy  wywarem i wstawiamy do lodówki ponownie na całą noc. Galaretki wybijamy na półmisek, dekorujemy cytrynką, pietruszką  i … zajadamy sie. (ja nie spodziewałam się gości, wiec półmisek był mi zbędny- wykładałam im galaretki na talerzykia oni się zajadali)

U mnie Panowie galaretę polewali octem … są rózne gusta i guściki

Smacznego

Joanna Sz.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz