Szynka pieczona w winie

2 października 2013, dodał: Cynthia
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– kg szynki ze skórką

– 300 ml wytrawnego czerwonego wina

– 5 łyżek płynnego miodu

– 100 ml brandy

– czarny pieprz, sól

– listki bazylii do dekoracji

Mięso umyć, osuszyć, skórę ponacinać, natrzeć solą i pieprzem. Wino wymieszać z miodem, przełożyć do rondla i podgrzewać kilka minut na małym ogniu, szynkę umieścić w natłuszczonej formie żaroodpornej, posmarować winem zmieszanym z miodem, wstawić do gorącego piekarnika, piec około 1,5 godziny, w czasie pieczenia dość często podlewać sosem winnym. Bezpośrednio przed podaniem szynkę polać brandy i podpalić, następnie pokroić w grube plastry.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...