Sos koperkowy na gorąco

21 sierpnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pachnący sos do ryb, mięs gotowanych albo jaj w koszulkach…
Składniki:

  • 2-3 szkl. wody lub bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej,
  • 1/2 szkl. śmietany 18 %,
  • 2 czubate łyżki siekanego koperku,
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania: W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy aby nie było grudek i dalej energicznie mieszając wlewamy wywar lub wodę, zagotowujemy. Śmietanę roztrzepujemy z odrobiną soli, hartujemy kilkoma łyżkami gorącego płynu i przelewamy do rondla. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na koniec wsypujemy koperek i już nie gotujemy.

file1282420390



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz