Sos beszamelowy, grzybowy

21 sierpnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

świetny do zapiekanek z ryżu i makaronu

składniki:

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 – 2,5 szkl. mleka,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 2 łyżki proszku grzybowego,
  • do smaku: sól

sposób przygotowania: Masło roztapiamy w rondlu, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy (cały czas mieszam rózgą bo tak jest najwygodniej) aby całą mąkę rozprowadzić w tłuszczu, nie rumienimy. Następnie pomału wlewamy podgrzane mleko, jednocześnie energicznie mieszając sos aby nie zrobiły się w nim grudki. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zagotuje się, dodajemy proszek grzybowy i w dalszym ciągu mieszając gotujemy ok.5 min. żeby mąką straciła smak surowizny. Doprawiamy solą, pieprzem. Używamy np. do zapiekanek z ryżu i makaronu.

file1282420964



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz