Schab zapiekany w warzywach z ryżem białym długoziarnistym (10 porcji)

1 kwietnia 2014, dodał: KMC PR
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki:


1,5kg schabu, ocet balsamiczny, 4 marchewki, 4 pietruszki, 1 (średni) seler, sól i pieprz czarny, kilka gałązek rozmarynu, kilka gałązek tymianku, 3 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki papryki ostrej, 3 łyżeczki oregano, 3 ziarna jałowca, 2-3 ząbki czosnku oraz Ryż Biały Długoziarnisty Halina

Sposób przygotowania:


Piekarnik nastawić na 180-200 stopni (termoobieg). Schab natrzeć octem balsamicznym oraz przyprawami: papryką ostrą i słodką, oregano pieprzem, solą oraz sprasowanym czosnkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody, dorzucić ziarenka jałowca, tymianek i jałowiec. Przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika. Piec przez 90 minut. W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Naczynie z mięsem wyjąć z piekarnika i pokroić mięso na grube plastry. Dodać starte warzywa (rozłożyć po całym mięsie). Dolać wodę, tak aby sięgała połowy mięsa. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około 60-90 minut (aż mięso będzie miękkie). Ryż Biały Długoziarnisty Halina ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mięso podawać z ryżem. Smacznego!

file1396355876



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz