Prosta i szybka sałatka ze szparagów

21 kwietnia 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

# 1 pęczek cienkich, zielonych szparagów
# 1-2 jajka
# 1-2 łyżki masła
# 2 czubate łyżki posiekanego koperku
# do smaku: cukier, sól, pieprz biały mielony

sposób przygotowania:

Szparagi opłukać, przyciąć lekko końce – jeśli są cienkie, młodziutkie to nie trzeba ich obierać! Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać. W rondlu rozpuścić masło, włożyć szparagi, wymieszać aby pokryły się cieniutką warstewką tłuszczu oprószyć 1-2 szczyptami cukru i podlać 3-5 łyżkami wody. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, 2-3 min. i sprawdzić czy zmiękły – jeśli nie to poddusić jeszcze chwilę (czas zależy od grubości szparagów, ale mają być jędrne!). Gotowe szparagi oprószyć lekko solą i pieprzem, wyłożyć porcje na talerze, posypać posiekanym jajkiem i koperkiem. Szybko, smacznie i efektownie.

file1278167098



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kobiety, które żałują macierzyństwa…
Nie dla każdej z nas macierzyństwo oznacza spełnienie. Są osoby świadomie decydujące...
Europejski Zielony Ład
Dużo ostatnio mówi się o Zielonym Ładzie, zwłaszcza w kontekście szkód dla polskiego rolnictwa,...
Cichy zabójca - stłuszczenie wątrob…
Według szacunków aż 6 mln Polaków może cierpieć na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. To zatrważająca...
Nowy Kodeks Etyki Lekarskiej
18 maja w Łodzi, po raz pierwszy od 20 lat (dokładnie od 2003 roku),...