Sałatka makaronowa ze szpinakiem i kabanosami

2 czerwca 2012, dodał: doowa
Artykuł zewnętrzny

Bardzo wiosenna, sycąca sałatka.
Znakomicie może służyć jako danie obiadowe do zjedzenia na gorąco bądź kolację na zimno.

Składniki:
250 g liści szpinaku świeżego
150 g kabanosów – u mnie Sokołów drobiowe
80 g pestek słonecznika
80 ml wermutu – u mnie Ciociosan
200 g makaronu łazanki – użyłam makaronu czanieckiego

Na sos:
4 łyżki oleju rzepakowego
1,5 łyżki białego octu winnego
1 łyżka wermutu (Ciociosan)
2 szalotki
1 łyżka musztardy Dijon
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka estragonu

Przygotowanie:
Szpinak oczyścić, umyć i pokroić w paski.
Makaron gotować z solą i 2 łyżkami oleju al’dente.
Pokrojone kabanosy i pestki słonecznika włożyć do naczynia do zapiekania i zalać wermutem.
Naczynie bez przykrycia włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C na 10 minut.
Po tym czasie nastawić opcję grill i podpiekać jeszcze 5 minut.
Szalotkę posiekać drobno, dodać przeciśnięty czosnek oraz musztardę.
Wlać ocet i wermut i wymieszać.
Dodać sól, cukier, pieprz do smaku i wymieszać.
Powoli wlewać olej i mieszać do uzyskania emulsji.
Do sosu wrzucić posiekany szpinak i wymieszać a następnie dodać makaron i ponownie wymieszać.
Na koniec dodać kabanosy i przyrumienione ziarna słonecznika.
Dodać na koniec estragon i jeszcze raz wymieszać.

Smacznego.

file1338654583



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żubrówka czy Luksusowa na imprezę?…
Ja nie piję wódki, więc się nie wypowiem która lepsza. Ja na imprezę...
Jaki utrwalacz do pazknoci ???
Utwardzacz może być stosowany jako baza pod kolorowy lakier lub samodzielnie, jako preparat odżywczy....
Niechęć do macierzyństwa
W takim uproszczonym schemacie myślenia nie mieszczą się inne powody, z jakich ktoś...
pasemka na czarne włosy
Pasemka na czarnych włosach mogą być subtelne i naturalne, na przykład w kolorze średniego...