Sałatka kolorowa

3 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny
  • składniki:
  • 1/2 dużej główki sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka zielonego tzw. węża albo cały mniejszy
  • ok. 200 g kukurydzy konserwowej
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2-3 liście sałaty karbowanej (raczej dla ozdoby)
  • ok. 3-4 czubatych łyżek posiekanych świeżych ziół – ja dodałam koperek, natkę i cienki szczypiorek
  • 1 op. sosu sałatkowego koperkowego Knorr (albo innej firmy) + woda i oliwa w/g przepisu na opakowaniu
  • sposób przygotowania:
  • Sos przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu mieszając wszystkie składniki w słoiczku, zakręcamy i wstrząsamy energicznie przez kilka sekund. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka), sałatę lodową rwiemy palcami na mniejsze kawałki albo kroimy. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Ogórka, ze skórką, kroimy w ćwierćplasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, sparzamy. W misce mieszamy sałatę lodową, pomidora, ogórka, marchew, cebulę, osączoną kukurydzę, zioła. Polewamy całość sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy, przybraną liśćmi sałaty karbowanej, jako surówkę do dań obiadowych albo jako przystawkę. Można, jak najbardziej, przygotować samodzielnie sos mieszając oliwę z sokiem z cytryny i doprawiając go solą, cukrem i mielonym pieprzem.

file1278164094



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kobiety, które żałują macierzyństwa…
Nie dla każdej z nas macierzyństwo oznacza spełnienie. Są osoby świadomie decydujące...
Europejski Zielony Ład
Dużo ostatnio mówi się o Zielonym Ładzie, zwłaszcza w kontekście szkód dla polskiego rolnictwa,...
Cichy zabójca - stłuszczenie wątrob…
Według szacunków aż 6 mln Polaków może cierpieć na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. To zatrważająca...
Nowy Kodeks Etyki Lekarskiej
18 maja w Łodzi, po raz pierwszy od 20 lat (dokładnie od 2003 roku),...