Sałata z makrelą wędzoną i granatem

3 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 makrela wędzona ok. 25 dkg
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 owoc granatu
  • 1 duża cytryna
  • 4-5 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 czubate łyżki listków natki pietruszki
  • 3 czubate łyżki listków koperku
  • sposób przygotowania:

    Owoce myjemy. Cytrynę sparzamy, obieramy ze skórki, z połowy wyciskamy sok, połowę kroimy na cienkie plasterki a każdy plasterek na małe cząstki. Granat przekrawamy i wbieramy/wydłubujemy ziarenka. Sok z cytryny mieszamy dokładnie z cukrem, olejem i 1 łyżką koperku (posiekanego). Makrelę obieramy ze skóry, dokładnie usuwamy wszystkie ości, mięso rozdrabniamy na niezbyt małe kawałki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na talerzach przekładając je listkami natki i częścią koperku. Na sałacie rozkładamy kawałki ryby, skrapiamy przygotowanym sosem, wierzch posypujemy kawałkami cytryny, resztą koperku i ziarenkami granatu.

    file1278163856



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz


    FORUM - bieżące dyskusje

    Mieszkanie w bloku czy domek?
    Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
    Jaki kolor auta dla kobiety?
    Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
    Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
    Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
    A jakie wam się podobają sukienki n…
    Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...