Sałata z owocami i ślimaczkami szynkowymi

4 sierpnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

ślicznie wygląda i pysznie smakuje, polecam :-)

składniki:

kilka/kilkanaście liści dowolnej sałaty,
4-6 plasterków szynki konserwowej,
50 g serka topionego, śmietankowego,
1-2 garści borówki amerykańskiej,
kilkanaście jasnych winogron,
kilka gałązek świeżego koperku,
sos: 4-5 łyżek oliwy+1 łyżka octu winnego albo soku z cytryny+przyprawy

sposób przygotowania: Sałatę i owoce opłukać i osączyć. Oliwę zmieszać z octem (sokiem cytrynowym), doprawić szczyptą soli, cukru i pieprzu, wymieszać. Plasterki szynki posmarować serkiem, zwinąć w ruloniki i pokroić na ok.1-2 cm kawałki. Sałatę ułożyć na talerzach, posypać borówkami, listkami koperku, pokrojonymi na ćwiartki winogronami. Na wierzchu ułożyć ślimaczki szynkowo-serowe. Całość lekko skropić sosem. Podawać jako samodzielną przekąskę na lunch albo kolację.

file1280948883



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kobiety, które żałują macierzyństwa…
Nie dla każdej z nas macierzyństwo oznacza spełnienie. Są osoby świadomie decydujące...
Europejski Zielony Ład
Dużo ostatnio mówi się o Zielonym Ładzie, zwłaszcza w kontekście szkód dla polskiego rolnictwa,...
Cichy zabójca - stłuszczenie wątrob…
Według szacunków aż 6 mln Polaków może cierpieć na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. To zatrważająca...
Nowy Kodeks Etyki Lekarskiej
18 maja w Łodzi, po raz pierwszy od 20 lat (dokładnie od 2003 roku),...