Przepis na sałatkę śródziemnomorską z Kamutem

21 lipca 2010, dodał: Wasz Sklep
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 szklanki Kamutu, pół szklanki pokrojonych czarnych oliwek, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1/4 szklanki posiekanej kolendry, 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki, 2/3 szklanki pokruszonego sera Feta, pomidory koktajlowe, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, sól morska.

Sposób przygotowania:

Kamut dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w proporcji 1:2 w osolonej wodzie, często mieszając, pod przykryciem i na wolnym ogniu. Po godzinie dodajemy pieprz czarny, gotujemy jeszcze 10 min, a następnie odcedzamy. Po wystygnięciu umieszczamy ugotowany Kamut w naczyniu, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy, przyprawiamy dodatkowo solą i pieprzem do smaku (wg upodobań). Przed podaniem należy odczekać ok 30 minut.

Kamut Bio Planet 400g

Kamut Khorasan jest jedną z najstarszych odmian pszenicy, zwaną często ze względu na rozmiar ziaren „zębem wielbłąda”. Legendy mówią, iż Kamut był jedną z roślin zabranych przez Noego na arkę, stąd często mówi się o nim jako o „pszenicy Proroka”. Kamut ma wielorakie zastosowanie. Doskonale nadaje się do wypieków, makaronów, potraw jednogarnkowych oraz zup. 400 G

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna – 359 kcal (1500 kJ)
Białko- 17,0 g
Węglowodany- 67,0 g
Tłuszcz- 2,6 g

Produkty potrzebne do sporządzenia sałatki można dostać w Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa http://www.waszsklep.com.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz