Szukaj w

Co oznaczają czapeczki przy przepisach? Zobacz

Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek
26 sierpnia 2014, autor: pinkmause
Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print

Obiad to podstawa naszego codziennego menu, dlatego warto poznać kilka przepisów szybkich i łatwych, a jednocześnie bardzo smacznych. Oto przepisy naszych czytelniczek z których warto czerpać inspirację. Nie zawsze musimy spędzać w kuchni całych godzin.

Kalafior zapiekany z serem

Składniki:
- 1 duży kalafior
– 15 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
– 2 łyżki tartej bułki
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– pęczek koperku- cukier
– sól
Przygotowanie:
Kalafior ugotować na półtwardo na parze albo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Odcedzić, przestudzić, podzielić w różyczki i położyć w żaroodpornym naczyniu. Gotowany na parze- posolić. Polać stopionym masłem, posypać serem i tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 i zapiec. Wyjąć, gdy ser się całkowicie stopi, a bułka zrumieni. Obficie posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami i sałatą.

 

Zdrowe gotowanie tylko ze sklepem – Agdchrosciel.pl

 

garnki5

 Dyniowe Tagliatelle z Cheddarem

 


Autor: Babciagramolka

Składniki:
- 25 dag makaronu Dyniowe Tagliatelle
- olej orzechowy
- 1/2 szklanki pestek dyni
- sól
- pieprz czarny grubo mielony
- przyprawa Zioła Ogrodowe (lub inna ziołowa ulubiona)
- świeża natka pietruszki
- świeża mięta
Przygotowanie:
Zagotować osoloną wodę i na wrzątek wrzucić makaron. Ugotować go al dente. Odcedzić. Wrzucić do garnka w którym się gotował. W czasie kiedy makaron się gotuje utrzeć na tarce jarzynowej ser i pokroić zioła. Pestki dyni uprażyć na lekko natłuszczonej olejem patelni. Do ugotowanego – gorącego makaronu wlać 4 łyżki oleju orzechowego. Wsypać połowę sera, połowę natki pietruszki i mięty, pestki dyni, szczyptę mielonego pieprzu i przyprawy Zioła Ogrodowe. Wymieszać. Podawać gorący posypując resztą sera, ziół i skrapiając odrobiną oleju. Można dodatkowo posolić do smaku.

Zapiekanka z brokułami

Składniki:
- 1 cebula
– 4 ziemniaki
– 500 g brokułów
– sól, pieprz
- 4 filety z kurczaka
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki
– 250 ml białego wytrawnego wina
– 250 ml bulionu drobiowego
– 200 g śmietany
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1/2 łyżeczki cukru
– 75 goudy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie 10 minut. Przestudzone wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i posiekać. Brokuły  oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka. Przełożyć do ziemniaków. Na tłuszczu po smażeniu kurczaka zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilę smażyć. Mieszając, wlać wino, bulion i śmietanę. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, Gotować około 5 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Brokuły ułożyć wokół mięsa i polać sosem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i oprószyć potrawę. Zapiekać 30-40 minut.
GARNKI_SUPERIOR

Bigos z młodej kapusty
Autor: czekoladka

Składniki:
- 3 średnie główki młodej kapusty
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 3 krótkie laski wędzonej kiełbasy
- 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
- 5 łyżek ostrego keczupu
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- łyżka przyprawy do bigosu
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso ugotować w osolonej wodzie. Następnie wyjąć z wody, przestudzić i drobno pokroić. Kapustę umyć, poszatkować przełożyć do garnka z wodą od gotowania mięsa, dolać trochę wody tak, aby cała kapusta była przykryta, doprawić, gotować ok. godz. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, wraz z mięsem dodać do bigosu. Dodać resztę składników, doprawić do smaku, dusić jeszcze ok. 15 min.

Makaron z kalafiorem

Składniki:
- 50 g makaronu kokardki
– 100 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paseczki
- pół małej cukini
– 1/3 główki kalafiora, podzielonej na małe różyczki
– odrobina oleju
– kolendra
– słodka papryka, pieprz, sól
– łyżeczka masła
– ser cheddar (lub inny)
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Kalafiora również – na półtwardo, w osolonej wodzie. Surowego kurczaka posypać solą, pieprzem, papryką i kolendrą i odstawić na chwilę. Umytą, nieobraną cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć kurczaka na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać masło i wrzucić cukinię. Gdy się zeszkli dodać odsączonego kalafiora, doprawić wszystko pieprzem, papryką i kolendrą. Dodać makaron, poddusić jeszcze przez chwilę wszystko na małym ogniu i wyłożyć na talerz. Posypać tartym serem.

Pizza, która się zawsze udaje
Autor: Justyna

W misce należy rozrobić ok. 12 – 15 g drożdży z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj do nich szczyptę cukru i łyżkę mąki – zamieszaj, by upłynnić drożdże i pozostaw do wyrośnięcia.
Jeśli chcesz uniknąć etapu robienia zaczynu użyj drożdży suchych – przelicznik: 1 torebka, czyli 7 g drożdży suchych to 14 g świeżych.
Jak zaczyn wyrośnie przesiej do niego 2 szkl. mąki i dodaj ciepłego mleka (można pół na pół z wodą) – mleka tyle ile mąka zabierze, czyli ciasto powinno odchodzić od miski i nie kleić się.
Dodaj przyprawy do smaku, sól, zioła prowansalskie i wyrabiaj intensywnie.  Podobnie jak przy cieście drożdżowym – nie spiesz się, im dłużej tym lepiej. Pod koniec wyrabiania dodaj oleju – „na trzy” czyli przechyl butelkę i policz wolno do trzech ;) Jak już ciasto będzie wyrobione pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką.
Na wierzch kładziemy sos pomidorowy, wędlinę (szynka, salami, keiłbasa), olwiki, pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę z puszki, ogórki kiszone oraz starty na tarce ser żółty. Pieczemy około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku – ok. 200 st.C.

Kotlety z kalafiora

Składniki:
- 1 kalafior
– 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany
– 1 jajko,
– bułka tarta,
– sól , pieprz
- zielona cebulka
- zielona pietruszka
Przygotowanie:
Kalafior ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedzić, dodać masło i śmietanę. Rozgnieść jak ziemniaki na puree. Odsączyć na sitku. Dodać jajko i bułkę tartą, żeby wszystko się skleiło. Dodać cebulkę i pietruszkę. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z surówką.

Filety z kurczaka po hiszpańsku z ryżem
Autor: wiola333

Składniki:
- 4 łyżki mąki
– łyżka czosnku w proszku
– łyżka papryki w proszku
– łyżka pieprzu
– łyżka wegety
Potrawka:
– 0,5 kostki margaryny
– 2 cebule
- 15 dag szynki
– 3 ząbki czosnku
– puszka pomidorów
– wegeta
– pieprz
– papryka w proszku
– 3 woreczki ryżu
– 1 puszka kukurydzy
– 1 duża czerwona papryka
– 1 kg filetu z kurczaka
Przygotowanie:
Filety umyć i przekroić wzdłuż. Mąkę , paprykę , pieprz i wegetę, czosnek w proszku wymieszać razem i obtoczyć filety, roztopić margarynę i podsmażyć filety z obu stron na złoto, wyłożyć je na talerz, na tłuszczu z filetów usmażyć pokrojoną cebulkę , potem dodać pokrojoną w kostkę paprykę, szynkę i dusić na wolnym ogniu, wsypać pomidory i to gotować 10 minut na małym ogniu. Ułożyć na warzywach filety i jeszcze trochę dusić razem, na koniec dodać roztarty czosnek i doprawić do smaku. Ugotować ryż, podawać kulkę ryżu , filet z potrawką i w koło ryżu udekorować kukurydzą, posypać zieleniną.

Zapiekanka cebulowa

Składniki:
- 1 butelka jasnego piwa
– 1 kg cebuli
– 60 g masła
– 2 kg ziemniaków
– 2 śmietanki
– sól
- pieprz
– starta gałka muszkatołowa
– 100 g tartego sera żółtego
– masło
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Ziemniaki po obraniu pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami cebulę i ziemniaki (dolną i wierzchnią warstwą powinny być ziemniaki). Piwo wymieszać ze śmietaną, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową i ser. Tak uzyskaną masą zalać potrawę. Na wierzch położyć dosyć grube wiórki masła. Piec 2 godziny w temperaturze 220 st.C. Podawać z surówką i kufelkiem piwa.

Ryż z grzybami
Autor: Rachela

Składniki:

- 3 szklanki posiekanych mieszanych grzybów (rodzaj wg uznania i gustu)
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 kostki masła
– 5 filiżanek gotowanego ryżu białego
– sos sojowy do smaku
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 1/2 szklanki cebulki dymki, pokrojonej w plasterki
Przygotowanie:
Smażyć grzyby z cebulą na maśle, aż będą miękkie. Wymieszać ryż, sos sojowy, sól, pieprz i zieloną cebulkę. Smażyć, aż wszystko będzie dostatecznie podgrzane. Podawać.

Zapiekanka makaronowo-pomidorowa

Składniki:
- dowolny makaron
- 1/2 kulki mozzarelli
– 150 g serka ricotta (twarożku)
– 2 pełne łyżki mascarpone
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– 1 małe białko jaja
- 2 białe kiełbaski
Sos pomidorowy:
– 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek (pelati)
– 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru, passaty) lub bulionu
– 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonej bazylii
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
– świeża bazylia
– oliwa extra vergine do polania
Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, mascarpone, parmezan (2 łyżki odłożyć) oraz białko. Nadziać muszle i odłożyć. Pomidory z puszki wlać do miski, sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek. Pokroić nożyczkami kuchennymi lub nożem na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem pomidorowym lub bulionem, oregano, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz 1 – 2 łyżeczkami cukru. Powstały sos wylać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć nadziane muszle, dodać pokrojone kiełbaski, posypać resztą parmezanu, skropić 2 – 3 łyżami oliwy extra vergine i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 – 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać (można włączyć na chwilę opcję grilla jeśli lubimy zrumieniony i chrupiący makaron po brzegach). Posypać świeżą bazylią.

Kasza z pieczarkami

Składniki:
- ok. 500 g małych pieczarek
- 1 czubata szklanka kaszy gryczanej
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- 2-3 małe ogórki kiszone
- sól
- opcjonalnie natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Kaszę porządnie opłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą (2,5 szklanki), zagotować, dodać niepełną płaską łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem na niedużym ogniu do wchłonięcia wody. Na rozgrzanym na patelni oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na dużym ogniu aż puszczą i wchłoną sok i lekko się zarumienią, posypać szczyptą soli, wymieszać, wrzucić kaszę, podgrzewać chwilę mieszając, na koniec dodać pokrojone w dość drobną kostkę ogórki, gotować ok. 2 min. Przykryć na kilka minut. Dodatkowo można doprawić solą i pieprzem.

Leczo z fasolki szparagowej

Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki mielonego świeżego rozmarynu i tymianku
– 1/2 puszki pomidorów krojonych z sokiem
– 30 dag zielonej fasolki szparagowej
– mała cukinia
– sól i pieprz do smaku
– słodka papryka i papryka chili
Przygotowanie:
Fasolkę zblanszować w osolonej wodzie (ok. 5 min.) Cebulę podsmażyć na oliwie. Posolić, dodać czosnek i zioła. Chwilkę posmażyć i dodać pomidory, fasolkę i pokrojoną cukinię. Posolić i doprawić papryką. Dusić na patelni ok. 10 min.  Można podawać na zimno lub gorąco.

Kurczak duszony z pieczarkami w 30 minut
Autor: beatkaa153

Składniki:
- pierś kurczaka 1 sztuka
– pieczarki 15 sztuk
– pomidory 1 puszka
– cebula 1 sztuka
- bulion 1/2 szklanki
– śmietana 3 łyżki
– masło 2 łyżki
– sól do smaku
– pieprz do smaku
– koncentrat pomidorowy 1 łyżka
– vegeta do smaku
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć vegetą. Na patelni rozgrzać masło, dodać mięso i przesmażyć. Pieczarki umyć i pokroić na połówki. Dodać do mięsa i chwilę smażyć. Podlać bulionem i razem dusić. Cebulę obrać, pokroić w krążki i dodać do sosu. Dodać pomidory, koncentrat i dusić ok 15 minut często mieszając. Na koniec dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Kasza gryczana z warzywami

Składniki:
- 2 szklanki kaszy gryczanej prażonej
– 4 szklanki bulionu
- 2 listki laurowe
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– sól
– pieprz
– łyżka cukru
– 4 łyżki masła
– po pół opakowania mrożonej marchewki, brukselki, fasolki
Przygotowanie:
Podsmażyć suchą kaszę na łyżce masła. Dodać listek, ziele angielskie. Zalać bulionem, zamieszać, przykryć i zmniejszyć ogień na minimalny. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Naczynie wstawić do piekarnika nastawionego na 80st. C i ogrzewać przez 20 minut. Ugotować oddzielnie w osolonej i osłodzonej wodzie lub w parowarze warzywa. Roztopić masło. Podawać gotową kaszę z warzywami, polaną masłem. Znakomicie smakuje z kefirem, jogurtem, barszczykiem lub sokiem warzywnym.
gar6

Fasolka szparagowa z mięsem i ryżem

Składniki:
- 30 dag zielonej fasolki szparagowej
– 30 dag mięsa mielonego
- olej do smażenia
– przyprawa do mięsa mielonego
– sól
– czosnek granulowany
– ryż biały ekspresowy
Przygotowanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Fasolkę przyciąć i zblanszować. Mięso wrzucić na patelnię i podsmażyć, z solą i przyprawą. Pod koniec smażenia dodać czosnek i fasolkę, razem poddusić ok. 5 min. Ryż wyłożyć na talerz, dodać fasolkę z mięsem.

Łosoś z makaronem i bobem

Składniki:
- 2 filety z łososia
– sok z cytryny
– sól i pieprz
– makaron typu spaghetti
– 4 ząbki czosnku
– 30 dag młodego bobu
- 1 płaska łyżeczka cukru
– 2 główki kopru włoskiego
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki śmietany
– pieprz kolorowy gruboziarnisty
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybę pokropić cytryną, posypać solą i pieprzem. Bób ugotować, dodając cukier, a pod koniec sól (ok. 10 min., aby nie przegotować). Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Rybę usmażyć na oleju, na złoty kolor. Dodać 2 ząbki czosnku podczas smażenia. Bób odsączyć, dodać masło i 2 rozgniecione ząbki czosnku. Wyjąć rybę, do oleju dodać śmietanę, zagotować. Wrzucić makaron, wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz, posypać pieprzem, udekorować tartym koprem włoskim.

Kurczak z pieczarkami i czerwonym pieprzem

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
– 1/2 łyżeczki soli
– 3 łyżki mąki
– 1 łyżka oliwy
– szczypiorek
- 10 dag pieczarek
– 2 łyżki masła
– 60 ml białego wina (ewentualnie sok jabłkowy)
– 300 ml wywaru drobiowego
– 2 łyżki śmietany
– 1/2 łyżeczki musztardy
– pieprz czerwony grubo mielony
– makaron spaghetti
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Piersi lekko ubić tłuczkiem, posolić. Obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie. Pieczarki obrać i grubo pokroić, delikatnie podsmażyć na maśle. Podlać winem/sokiem, odparować. Dodać bulion, musztardę, sól i pieprz i dusić ok. 10 min. Zaprawić śmietaną. Makaron i piersi przełożyć na talerz. Polać sosem z pieczarkami. Posypać szczypiorkiem i czerwonym pieprzem.

Zobacz również:

 

  1. Przepisy na obiad i kolacje naszych czytelników
  2. Blog – szybkie dania obiadowe i kolacje
  3. Co ugotować dziś na obiad – porady na forum
  4. Zapiekanki warzywne, ziemniaczane i makaronowe – różne przepisy
  5. Różne potrawy z ziemniaków czyli pyrki inaczej
  6. Lasagne (lazania) – różne sprawdzone przepisy
  7. Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy
  8. Przepisy na różne dania z grzybów – propozycje na ciepłe dania

 

 




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

7 komentarzy do Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek

  1. avatar kaska pisze:

    Świetne przepisy, ja mogę do nich tylko dodać przepis na fajną i smaczną pieczeń: http://www.kiszeczka.pl/cos-pysznego/2/.
    Poleca, jest naprawdę super.

  2. avatar typicza pisze:

    swietnie wygladaja! ja ostatnio gotuje z mojanowafigura.pl/przepisy ale juz wszytskie fajne wykorzystalam, wiec szukam czegos nowego, te wygladaja idealnie :)

  3. avatar katarzyn_888 pisze:

    Ja zawsze znajduję fajne przepisy na tej stronie
    http://www.glamki.pl/gotowanie/pomysl-na-obiad/
    ostatnio wypróbowałam przepis na placki ze szpinakiem i polecam, bo były pyszne http://www.glamki.pl/gotowanie/przepisy/dieta-dukana-przepis-na-kolacje-placki-ze-szpinakiem_156.html

  4. avatar jagodkaaa pisze:

    Świetne przepisy!!! napewno coś wybiorę i jutro upichcę !!!

  5. avatar zuzia pisze:

    nie lubie gotowac ale mam do pomocy mame

  6. avatar Faiz pisze:

    Basiu,zrobilam ten torcik na obiad,wszyskie prtokudy dostalam bez problemu,wyszedl taki jak na zdjeciu i jest smaczny,jako dodatek byla zielona fasolke z maselkiem,polecam

  7. avatar Dobrodziejka pisze:

    zapraszam na mojego bloga: Szybkie dania obiadowe

    http://kolorowapani123.blogspot.com/

Dodaj komentarz


2 − = jeden


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto

Aleja handlowa

Mocne feromony dla kobiet BTB
Jedne z najskuteczniejszych feromonów dostępnych na rynku!
Cena:
183 zł
Pure Collagen - kolagen morski z elastyną i antyoksydantami
Suplement diety z największą dawką kolagenu z ryb morskich
Cena:
59 zł
Trendy od  Karen-Styl.pl
Sukiena z ozdobnym golfem
Cena:
246 zł
Kolekcja od Nommo!
Sukienka ołówkowa z frędzlami na rękawach
Cena:
179,99 zł
Naturalny Zielony Młody Jęczmień
Ekologiczny z odparowanego soku z młodego jęczmienia w tabletkach - Swojskapiwniczka.,pl
Cena:
30,57 zł
Szynka Staropolska bez konserwantów!
Przepyszna, wędzona szyneczka od Naturalnewedliny.pl
Cena:
39,90 ZŁ
Polecamy więcej
Odplamiacz kieszonkowy PureQueen
Odplamiacz kieszonkowy PureQueen
Jedzenie, które szkodzi
Jedzenie, które szkodzi
Wyznaczanie dni Płodnych i Niepłodnych – Afrodyta Tester Owulacyjny na ślinę
Wyznaczanie dni Płodnych i Niepłodnych – Afrodyta Tester Owulacyjny na ślinę
Idealne sukienki na każdą okazję!
Idealne sukienki na każdą okazję!
FORUM - bieżące dyskusje
Dziwne ogłoszenia
i jeszcze takie: Kucyk na sprzedaż. Wygląda jak mały koń.
Dziwne ogłoszenia
Też o samochodzie: Honda CBR 250 na sprzedaż Pełen wypas, pali gumy jak szalona, z łatwością bierze...
Nasze erotyczne fantazje
Jak na starość traci się zainteresowanie mężczyznami to zaczyna się zainteresowanie kościołem albo własnymi...
Wspólny wyjazd
Sama bym się nie zatrzymała, bo nie wiadomo kto to i jak się...
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM