Szukaj w

Co oznaczają czapeczki przy przepisach? Zobacz

Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek
30 sierpnia 2013, autor: pinkmause
Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print

Obiad to podstawa naszego codziennego menu, dlatego warto poznać kilka przepisów szybkich i łatwych, a jednocześnie bardzo smacznych. Oto przepisy naszych czytelniczek z których warto czerpać inspirację. Nie zawsze musimy spędzać w kuchni całych godzin.

Kalafior zapiekany z serem

Składniki:
- 1 duży kalafior
- 15 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pęczek koperku- cukier
- sól
Przygotowanie:
Kalafior ugotować na półtwardo na parze albo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Odcedzić, przestudzić, podzielić w różyczki i położyć w żaroodpornym naczyniu. Gotowany na parze- posolić. Polać stopionym masłem, posypać serem i tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 i zapiec. Wyjąć, gdy ser się całkowicie stopi, a bułka zrumieni. Obficie posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami i sałatą.

Dyniowe Tagliatelle z Cheddarem
Autor: Babciagramolka

Składniki:
- 25 dag makaronu Dyniowe Tagliatelle
- olej orzechowy
- 1/2 szklanki pestek dyni
- sól
- pieprz czarny grubo mielony
- przyprawa Zioła Ogrodowe (lub inna ziołowa ulubiona)
- świeża natka pietruszki
- świeża mięta
Przygotowanie:
Zagotować osoloną wodę i na wrzątek wrzucić makaron. Ugotować go al dente. Odcedzić. Wrzucić do garnka w którym się gotował. W czasie kiedy makaron się gotuje utrzeć na tarce jarzynowej ser i pokroić zioła. Pestki dyni uprażyć na lekko natłuszczonej olejem patelni. Do ugotowanego – gorącego makaronu wlać 4 łyżki oleju orzechowego. Wsypać połowę sera, połowę natki pietruszki i mięty, pestki dyni, szczyptę mielonego pieprzu i przyprawy Zioła Ogrodowe. Wymieszać. Podawać gorący posypując resztą sera, ziół i skrapiając odrobiną oleju. Można dodatkowo posolić do smaku.

Zapiekanka z brokułami

Składniki:
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 500 g brokułów
- sól, pieprz
- 4 filety z kurczaka
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu drobiowego
- 200 g śmietany
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 75 goudy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie 10 minut. Przestudzone wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i posiekać. Brokuły  oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka. Przełożyć do ziemniaków. Na tłuszczu po smażeniu kurczaka zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilę smażyć. Mieszając, wlać wino, bulion i śmietanę. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, Gotować około 5 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Brokuły ułożyć wokół mięsa i polać sosem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i oprószyc potrawę. Zapiekać 30-40 minut.

Bigos z młodej kapusty
Autor: czekoladka

Składniki:
- 3 średnie główki młodej kapusty
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 3 krótkie laski wędzonej kiełbasy
- 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
- 5 łyżek ostrego keczupu
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- łyżka przyprawy do bigosu
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso ugotować w osolonej wodzie. Następnie wyjąć z wody, przestudzić i drobno pokroić. Kapustę umyć, poszatkować przełożyć do garnka z wodą od gotowania mięsa, dolać trochę wody tak, aby cała kapusta była przykryta, doprawić, gotować ok. godz. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, wraz z mięsem dodać do bigosu. Dodać resztę składników, doprawić do smaku, dusić jeszcze ok. 15 min.

Makaron z kalafiorem

Składniki:
- 50 g makaronu kokardki
- 100 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paseczki
- pół małej cukini
- 1/3 główki kalafiora, podzielonej na małe różyczki
- odrobina oleju
- kolendra
- słodka papryka, pieprz, sól
- łyżeczka masła
- ser cheddar (lub inny)
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Kalafiora również – na półtwardo, w osolonej wodzie. Surowego kurczaka posypać solą, pieprzem, papryką i kolendrą i odstawić na chwilę. Umytą, nieobraną cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć kurczaka na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać masło i wrzucić cukinię. Gdy się zeszkli dodać odsączonego kalafiora, doprawić wszystko pieprzem, papryką i kolendrą. Dodać makaron, poddusić jeszcze przez chwilę wszystko na małym ogniu i wyłożyć na talerz. Posypać tartym serem.

Pizza, która się zawsze udaje
Autor: Justyna

W misce należy rozrobić ok. 12 – 15 g drożdży z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj do nich szczyptę cukru i łyżkę mąki – zamieszaj, by upłynnić drożdże i pozostaw do wyrośnięcia.
Jeśli chcesz uniknąć etapu robienia zaczynu użyj drożdży suchych – przelicznik: 1 torebka, czyli 7 g drożdży suchych to 14 g świeżych.
Jak zaczyn wyrośnie przesiej do niego 2 szkl. mąki i dodaj ciepłego mleka (można pół na pół z wodą) – mleka tyle ile mąka zabierze, czyli ciasto powinno odchodzić od miski i nie kleić się.
Dodaj przyprawy do smaku, sól, zioła prowansalskie i wyrabiaj intensywnie.  Podobnie jak przy cieście drożdżowym – nie spiesz się, im dłużej tym lepiej. Pod koniec wyrabiania dodaj oleju – „na trzy” czyli przechyl butelkę i policz wolno do trzech ;) Jak już ciasto będzie wyrobione pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką.
Na wierzch kładziemy sos pomidorowy, wędlinę (szynka, salami, keiłbasa), olwiki, pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę z puszki, ogórki kiszone oraz starty na tarce ser żółty. Pieczemy około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku – ok. 200 st.C.

Kotlety z kalafiora

Składniki:
- 1 kalafior
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- sól , pieprz
- zielona cebulka
- zielona pietruszka
Przygotowanie:
Kalafior ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedzić, dodać masło i śmietanę. Rozgnieść jak ziemniaki na puree. Odsączyć na sitku. Dodać jajko i bułkę tartą, żeby wszystko się skleiło. Dodać cebulkę i pietruszkę. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z surówką.

Filety z kurczaka po hiszpańsku z ryżem
Autor: wiola333

Składniki:
- 4 łyżki mąki
- łyżka czosnku w proszku
- łyżka papryki w proszku
- łyżka pieprzu
- łyżka wegety
Potrawka:
- 0,5 kostki margaryny
- 2 cebule
- 15 dag szynki
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- wegeta
- pieprz
- papryka w proszku
- 3 woreczki ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 duża czerwona papryka
- 1 kg filetu z kurczaka
Przygotowanie:
Filety umyć i przekroić wzdłuż. Mąkę , paprykę , pieprz i wegetę, czosnek w proszku wymieszać razem i obtoczyć filety, roztopić margarynę i podsmażyć filety z obu stron na złoto, wyłożyć je na talerz, na tłuszczu z filetów usmażyć pokrojoną cebulkę , potem dodać pokrojoną w kostkę paprykę, szynkę i dusić na wolnym ogniu, wsypać pomidory i to gotować 10 minut na małym ogniu. Ułożyć na warzywach filety i jeszcze trochę dusić razem, na koniec dodać roztarty czosnek i doprawić do smaku. Ugotować ryż, podawać kulkę ryżu , filet z potrawką i w koło ryżu udekorować kukurydzą, posypać zieleniną.

Zapiekanka cebulowa

Składniki:
- 1 butelka jasnego piwa
- 1 kg cebuli
- 60 g masła
- 2 kg ziemniaków
- 2 śmietanki
- sól
- pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- 100 g tartego sera żółtego
- masło
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Ziemniaki po obraniu pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami cebulę i ziemniaki (dolną i wierzchnią warstwą powinny być ziemniaki). Piwo wymieszać ze śmietaną, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową i ser. Tak uzyskaną masą zalać potrawę. Na wierzch położyć dosyć grube wiórki masła. Piec 2 godziny w temperaturze 220 st.C. Podawać z surówką i kufelkiem piwa.

Ryż z grzybami
Autor: Rachela

Składniki:

- 3 szklanki posiekanych mieszanych grzybów (rodzaj wg uznania i gustu)
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 kostki masła
- 5 filiżanek gotowanego ryżu białego
- sos sojowy do smaku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 szklanki cebulki dymki, pokrojonej w plasterki
Przygotowanie:
Smażyć grzyby z cebulą na maśle, aż będą miękkie. Wymieszać ryż, sos sojowy, sól, pieprz i zieloną cebulkę. Smażyć, aż wszystko będzie dostatecznie podgrzane. Podawać.

Zapiekanka makaronowo-pomidorowa

Składniki:
- dowolny makaron
- 1/2 kulki mozzarelli
- 150 g serka ricotta (twarożku)
- 2 pełne łyżki mascarpone
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 1 małe białko jaja
- 2 białe kiełbaski
Sos pomidorowy:
- 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek (pelati)
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru, passaty) lub bulionu
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonej bazylii
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
- świeża bazylia
- oliwa extra vergine do polania
Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, mascarpone, parmezan (2 łyżki odłożyć) oraz białko. Nadziać muszle i odłożyć. Pomidory z puszki wlać do miski, sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek. Pokroić nożyczkami kuchennymi lub nożem na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem pomidorowym lub bulionem, oregano, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz 1 – 2 łyżeczkami cukru. Powstały sos wylać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć nadziane muszle, dodać pokrojone kiełbaski, posypać resztą parmezanu, skropić 2 – 3 łyżami oliwy extra vergine i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 – 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać (można włączyć na chwilę opcję grilla jeśli lubimy zrumieniony i chrupiący makaron po brzegach). Posypać świeżą bazylią.

Kasza z pieczarkami

Składniki:
- ok. 500 g małych pieczarek
- 1 czubata szklanka kaszy gryczanej
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- 2-3 małe ogórki kiszone
- sól
- opcjonalnie natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Kaszę porządnie opłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą (2,5 szklanki), zagotować, dodać niepełną płaską łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem na niedużym ogniu do wchłonięcia wody. Na rozgrzanym na patelni oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na dużym ogniu aż puszczą i wchłoną sok i lekko się zarumienią, posypać szczyptą soli, wymieszać, wrzucić kaszę, podgrzewać chwilę mieszając, na koniec dodać pokrojone w dość drobną kostkę ogórki, gotować ok. 2 min. Przykryć na kilka minut. Dodatkowo można doprawić solą i pieprzem.

Leczo z fasolki szparagowej

Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego świeżego rozmarynu i tymianku
- 1/2 puszki pomidorów krojonych z sokiem
- 30 dag zielonej fasolki szparagowej
- mała cukinia
- sól i pieprz do smaku
- słodka papryka i papryka chili
Przygotowanie:
Fasolkę zblanszować w osolonej wodzie (ok. 5 min.) Cebulę podsmażyć na oliwie. Posolić, dodać czosnek i zioła. Chwilkę posmażyć i dodać pomidory, fasolkę i pokrojoną cukinię. Posolić i doprawić papryką. Dusić na patelni ok. 10 min.  Można podawać na zimno lub gorąco.

Kurczak duszony z pieczarkami w 30 minut
Autor: beatkaa153

Składniki:
- pierś kurczaka 1 sztuka
- pieczarki 15 sztuk
- pomidory 1 puszka
- cebula 1 sztuka
- bulion 1/2 szklanki
- śmietana 3 łyżki
- masło 2 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- vegeta do smaku
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć vegetą. Na patelni rozgrzać masło, dodać mięso i przesmażyć. Pieczarki umyć i pokroić na połówki. Dodać do mięsa i chwilę smażyć. Podlać bulionem i razem dusić. Cebulę obrać, pokroić w krążki i dodać do sosu. Dodać pomidory, koncentrat i dusić ok 15 minut często mieszając. Na koniec dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Kasza gryczana z warzywami

Składniki:
- 2 szklanki kaszy gryczanej prażonej
- 4 szklanki bulionu
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- łyżka cukru
- 4 łyżki masła
- po pół opakowania mrożonej marchewki, brukselki, fasolki
Przygotowanie:
Podsmażyć suchą kaszę na łyżce masła. Dodać listek, ziele angielskie. Zalać bulionem, zamieszać, przykryć i zmniejszyć ogień na minimalny. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Naczynie wstawić do piekarnika nastawionego na 80st. C i ogrzewać przez 20 minut. Ugotować oddzielnie w osolonej i osłodzonej wodzie lub w parowarze warzywa. Roztopić masło. Podawać gotową kaszę z warzywami, polaną masłem. Znakomicie smakuje z kefirem, jogurtem, barszczykiem lub sokiem warzywnym.

Fasolka szparagowa z mięsem i ryżem

Składniki:
- 30 dag zielonej fasolki szparagowej
- 30 dag mięsa mielonego
- olej do smażenia
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól
- czosnek granulowany
- ryż biały ekspresowy
Przygotowanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Fasolkę przyciąć i zblanszować. Mięso wrzucić na patelnię i podsmażyć, z solą i przyprawą. Pod koniec smażenia dodać czosnek i fasolkę, razem poddusić ok. 5 min. Ryż wyłożyć na talerz, dodać fasolkę z mięsem.

Łosoś z makaronem i bobem

Składniki:
- 2 filety z łososia
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- makaron typu spaghetti
- 4 ząbki czosnku
- 30 dag młodego bobu
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 główki kopru włoskiego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- pieprz kolorowy gruboziarnisty
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybę pokropić cytryną, posypać solą i pieprzem. Bób ugotować, dodając cukier, a pod koniec sól (ok. 10 min., aby nie przegotować). Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Rybę usmażyć na oleju, na złoty kolor. Dodać 2 ząbki czosnku podczas smażenia. Bób odsączyć, dodać masło i 2 rozgniecione ząbki czosnku. Wyjąć rybę, do oleju dodać śmietanę, zagotować. Wrzucić makaron, wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz, posypać pieprzem, udekorować tartym koprem włoskim.

Kurczak z pieczarkami i czerwonym pieprzem

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka oliwy
- szczypiorek
- 10 dag pieczarek
- 2 łyżki masła
- 60 ml białego wina (ewentualnie sok jabłkowy)
- 300 ml wywaru drobiowego
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki musztardy
- pieprz czerwony grubo mielony
- makaron spaghetti
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Piersi lekko ubić tłuczkiem, posolić. Obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie. Pieczarki obrać i grubo pokroić, delikatnie podsmażyć na maśle. Podlać winem/sokiem, odparować. Dodać bulion, musztardę, sól i pieprz i dusić ok. 10 min. Zaprawić śmietaną. Makaron i piersi przełożyć na talerz. Polać sosem z pieczarkami. Posypać szczypiorkiem i czerwonym pieprzem.

Zobacz również:




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

6 komentarzy do Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek

  1. avatar typicza pisze:

    swietnie wygladaja! ja ostatnio gotuje z mojanowafigura.pl/przepisy ale juz wszytskie fajne wykorzystalam, wiec szukam czegos nowego, te wygladaja idealnie :)

  2. avatar katarzyn_888 pisze:

    Ja zawsze znajduję fajne przepisy na tej stronie
    http://www.glamki.pl/gotowanie/pomysl-na-obiad/
    ostatnio wypróbowałam przepis na placki ze szpinakiem i polecam, bo były pyszne http://www.glamki.pl/gotowanie/przepisy/dieta-dukana-przepis-na-kolacje-placki-ze-szpinakiem_156.html

  3. avatar jagodkaaa pisze:

    Świetne przepisy!!! napewno coś wybiorę i jutro upichcę !!!

  4. avatar zuzia pisze:

    nie lubie gotowac ale mam do pomocy mame

  5. avatar Faiz pisze:

    Basiu,zrobilam ten torcik na obiad,wszyskie prtokudy dostalam bez problemu,wyszedl taki jak na zdjeciu i jest smaczny,jako dodatek byla zielona fasolke z maselkiem,polecam

  6. avatar Dobrodziejka pisze:

    zapraszam na mojego bloga: Szybkie dania obiadowe

    http://kolorowapani123.blogspot.com/

Dodaj komentarz


8 + cztery =


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto

Aleja handlowa

Mleczko do demakijażu z olejem Jojoba
Delikatne mleczko do demakijażu przeznaczone do codziennej pielęgnacji skóry wrażliwej, podrażnionej i suchej
Cena:
7,92 zł
Spodnie Czakra 411
Lekkie i przewiewne Spodnie Czakara - Idalne na upalne dni!
Cena:
129,00 zł
Pure Collagen - tabletki z kolaganem
Nutrikosmetyk z największą dawką kolagenu z ryb morskich
Cena:
54 zł
Dzbanek z pojemnikiem na owoce i lód
Dzbanek wykonany z najwyższej jakości akrylu z wkładem na owoce oraz na lód
Cena:
137 zł
Patelnia do naleśników VALDINOX
Najwyższa jakość wykonania, gwarantująca wygodne i trwałe użytkowanie.
Cena:
49,90 zł
Szczotka Tangle Teezer Original
Prawdziwa rewolucja w rozczesywaniu włosów!
Cena:
24,90 zł
Polecamy więcej
Akcesoria do domu – piękno w Twoim domu!
Akcesoria do domu – piękno w Twoim domu!
Dowiedz się, jak naturalnie wzmocnić osłabione włosy!
Dowiedz się, jak naturalnie wzmocnić osłabione włosy!
Moja prawdziwa historia
Moja prawdziwa historia
Najlepsze miejsca na urlop w Polsce – akcja z nagrodami!
Najlepsze miejsca na urlop w Polsce – akcja z nagrodami!
FORUM - bieżące dyskusje
Czym dziś pachniesz?
Versace Bright Crystal
Kredyt
O tak! Albo chociaż wygrać w lotto kilka milionów :D
Coś na poprawe samopoczucia?
Mi wczoraj - jednocześnie - poprawił i popsuł humor jeden mail.
jaki nastrój macie dziś...?
Staram się :) Ale wszechobecne remonty doprowadzają mnie do szału... Niechcemisie... wierzysz w telepatię...
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM