Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek

23 czerwca 2015, autor: Redakcja

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

Obiad to podstawa naszego codziennego menu, dlatego warto poznać kilka przepisów szybkich i łatwych, a jednocześnie bardzo smacznych. Oto przepisy naszych czytelniczek z których warto czerpać inspirację. Nie zawsze musimy spędzać w kuchni całych godzin.

http://www.enkivillage.com/s/upload/images/acebd8cccf852a6c1faf9bbdf287a22f.png

Śmietanowa pierś z kurczaka z szalotką, cydrem podana z ryżem

danie

składniki:

– szklanka cydru

– pierś z kurczaka

– pół szklanki śmietany 30 % (do wytrawnych potraw)

– duże jabłko

– 4 szalotki lub małe cebulki

– przyprawy: pieprz, sól

Przygotowanie: na maśle klarowanym lub oleju podsmaż szalotki pokrojone w piórka, dodaj pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i jabłko. Duś kilka minut, dopraw do smaku i dodaj cydr. Całość duś do miękkości, na koniec dodaj śmietankę. Danie można posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Kalafior zapiekany z serem

Składniki:
– 1 duży kalafior
– 15 dag startego żółtego sera
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki tartej bułki
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– pęczek koperku- cukier
– sól
Przygotowanie:
Kalafior ugotować na półtwardo na parze albo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Odcedzić, przestudzić, podzielić w różyczki i położyć w żaroodpornym naczyniu. Gotowany na parze- posolić. Polać stopionym masłem, posypać serem i tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 i zapiec. Wyjąć, gdy ser się całkowicie stopi, a bułka zrumieni. Obficie posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami i sałatą.

 

Zdrowe gotowanie tylko ze sklepem – Agdchrosciel.pl

 

garnki5

 Dyniowe Tagliatelle z Cheddarem

 


Autor: Babciagramolka

Składniki:
– 25 dag makaronu Dyniowe Tagliatelle
– olej orzechowy
– 1/2 szklanki pestek dyni
– sól
– pieprz czarny grubo mielony
– przyprawa Zioła Ogrodowe (lub inna ziołowa ulubiona)
– świeża natka pietruszki
– świeża mięta
Przygotowanie:
Zagotować osoloną wodę i na wrzątek wrzucić makaron. Ugotować go al dente. Odcedzić. Wrzucić do garnka w którym się gotował. W czasie kiedy makaron się gotuje utrzeć na tarce jarzynowej ser i pokroić zioła. Pestki dyni uprażyć na lekko natłuszczonej olejem patelni. Do ugotowanego – gorącego makaronu wlać 4 łyżki oleju orzechowego. Wsypać połowę sera, połowę natki pietruszki i mięty, pestki dyni, szczyptę mielonego pieprzu i przyprawy Zioła Ogrodowe. Wymieszać. Podawać gorący posypując resztą sera, ziół i skrapiając odrobiną oleju. Można dodatkowo posolić do smaku.

Zapiekanka z brokułami

Składniki:
– 1 cebula
– 4 ziemniaki
– 500 g brokułów
– sól, pieprz
– 4 filety z kurczaka
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki
– 250 ml białego wytrawnego wina
– 250 ml bulionu drobiowego
– 200 g śmietany
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1/2 łyżeczki cukru
– 75 goudy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie 10 minut. Przestudzone wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i posiekać. Brokuły  oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka. Przełożyć do ziemniaków. Na tłuszczu po smażeniu kurczaka zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilę smażyć. Mieszając, wlać wino, bulion i śmietanę. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, Gotować około 5 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Brokuły ułożyć wokół mięsa i polać sosem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i oprószyć potrawę. Zapiekać 30-40 minut.
GARNKI_SUPERIOR

Bigos z młodej kapusty
Autor: czekoladka

Składniki:
– 3 średnie główki młodej kapusty
– 1 kg mięsa wieprzowego
– 3 krótkie laski wędzonej kiełbasy
– 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
– 5 łyżek ostrego keczupu
– 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
– łyżka przyprawy do bigosu
– 3 łyżki posiekanego koperku
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso ugotować w osolonej wodzie. Następnie wyjąć z wody, przestudzić i drobno pokroić. Kapustę umyć, poszatkować przełożyć do garnka z wodą od gotowania mięsa, dolać trochę wody tak, aby cała kapusta była przykryta, doprawić, gotować ok. godz. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, wraz z mięsem dodać do bigosu. Dodać resztę składników, doprawić do smaku, dusić jeszcze ok. 15 min.

Makaron z kalafiorem

Składniki:
– 50 g makaronu kokardki
– 100 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paseczki
– pół małej cukini
– 1/3 główki kalafiora, podzielonej na małe różyczki
– odrobina oleju
– kolendra
– słodka papryka, pieprz, sól
– łyżeczka masła
– ser cheddar (lub inny)
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Kalafiora również – na półtwardo, w osolonej wodzie. Surowego kurczaka posypać solą, pieprzem, papryką i kolendrą i odstawić na chwilę. Umytą, nieobraną cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć kurczaka na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać masło i wrzucić cukinię. Gdy się zeszkli dodać odsączonego kalafiora, doprawić wszystko pieprzem, papryką i kolendrą. Dodać makaron, poddusić jeszcze przez chwilę wszystko na małym ogniu i wyłożyć na talerz. Posypać tartym serem.

Pizza, która się zawsze udaje
Autor: Justyna

W misce należy rozrobić ok. 12 – 15 g drożdży z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj do nich szczyptę cukru i łyżkę mąki – zamieszaj, by upłynnić drożdże i pozostaw do wyrośnięcia.
Jeśli chcesz uniknąć etapu robienia zaczynu użyj drożdży suchych – przelicznik: 1 torebka, czyli 7 g drożdży suchych to 14 g świeżych.
Jak zaczyn wyrośnie przesiej do niego 2 szkl. mąki i dodaj ciepłego mleka (można pół na pół z wodą) – mleka tyle ile mąka zabierze, czyli ciasto powinno odchodzić od miski i nie kleić się.
Dodaj przyprawy do smaku, sól, zioła prowansalskie i wyrabiaj intensywnie.  Podobnie jak przy cieście drożdżowym – nie spiesz się, im dłużej tym lepiej. Pod koniec wyrabiania dodaj oleju – „na trzy” czyli przechyl butelkę i policz wolno do trzech ;) Jak już ciasto będzie wyrobione pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką.
Na wierzch kładziemy sos pomidorowy, wędlinę (szynka, salami, keiłbasa), olwiki, pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę z puszki, ogórki kiszone oraz starty na tarce ser żółty. Pieczemy około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku – ok. 200 st.C.

Kotlety z kalafiora

Składniki:
– 1 kalafior
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka śmietany
– 1 jajko,
– bułka tarta,
– sól , pieprz
– zielona cebulka
– zielona pietruszka
Przygotowanie:
Kalafior ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedzić, dodać masło i śmietanę. Rozgnieść jak ziemniaki na puree. Odsączyć na sitku. Dodać jajko i bułkę tartą, żeby wszystko się skleiło. Dodać cebulkę i pietruszkę. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z surówką.

Filety z kurczaka po hiszpańsku z ryżem
Autor: wiola333

Składniki:
– 4 łyżki mąki
– łyżka czosnku w proszku
– łyżka papryki w proszku
– łyżka pieprzu
– łyżka wegety
Potrawka:
– 0,5 kostki margaryny
– 2 cebule
– 15 dag szynki
– 3 ząbki czosnku
– puszka pomidorów
– wegeta
– pieprz
– papryka w proszku
– 3 woreczki ryżu
– 1 puszka kukurydzy
– 1 duża czerwona papryka
– 1 kg filetu z kurczaka
Przygotowanie:
Filety umyć i przekroić wzdłuż. Mąkę , paprykę , pieprz i wegetę, czosnek w proszku wymieszać razem i obtoczyć filety, roztopić margarynę i podsmażyć filety z obu stron na złoto, wyłożyć je na talerz, na tłuszczu z filetów usmażyć pokrojoną cebulkę , potem dodać pokrojoną w kostkę paprykę, szynkę i dusić na wolnym ogniu, wsypać pomidory i to gotować 10 minut na małym ogniu. Ułożyć na warzywach filety i jeszcze trochę dusić razem, na koniec dodać roztarty czosnek i doprawić do smaku. Ugotować ryż, podawać kulkę ryżu , filet z potrawką i w koło ryżu udekorować kukurydzą, posypać zieleniną.

Zapiekanka cebulowa

Składniki:
– 1 butelka jasnego piwa
– 1 kg cebuli
– 60 g masła
– 2 kg ziemniaków
– 2 śmietanki
– sól
– pieprz
– starta gałka muszkatołowa
– 100 g tartego sera żółtego
– masło
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Ziemniaki po obraniu pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami cebulę i ziemniaki (dolną i wierzchnią warstwą powinny być ziemniaki). Piwo wymieszać ze śmietaną, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową i ser. Tak uzyskaną masą zalać potrawę. Na wierzch położyć dosyć grube wiórki masła. Piec 2 godziny w temperaturze 220 st.C. Podawać z surówką i kufelkiem piwa.

Ryż z grzybami
Autor: Rachela

Składniki:

– 3 szklanki posiekanych mieszanych grzybów (rodzaj wg uznania i gustu)
– 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
– 1/2 kostki masła
– 5 filiżanek gotowanego ryżu białego
– sos sojowy do smaku
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 1/2 szklanki cebulki dymki, pokrojonej w plasterki
Przygotowanie:
Smażyć grzyby z cebulą na maśle, aż będą miękkie. Wymieszać ryż, sos sojowy, sól, pieprz i zieloną cebulkę. Smażyć, aż wszystko będzie dostatecznie podgrzane. Podawać.

Zapiekanka makaronowo-pomidorowa

Składniki:
– dowolny makaron
– 1/2 kulki mozzarelli
– 150 g serka ricotta (twarożku)
– 2 pełne łyżki mascarpone
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– 1 małe białko jaja
– 2 białe kiełbaski
Sos pomidorowy:
– 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek (pelati)
– 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru, passaty) lub bulionu
– 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonej bazylii
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
– świeża bazylia
– oliwa extra vergine do polania
Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, mascarpone, parmezan (2 łyżki odłożyć) oraz białko. Nadziać muszle i odłożyć. Pomidory z puszki wlać do miski, sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek. Pokroić nożyczkami kuchennymi lub nożem na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem pomidorowym lub bulionem, oregano, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz 1 – 2 łyżeczkami cukru. Powstały sos wylać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć nadziane muszle, dodać pokrojone kiełbaski, posypać resztą parmezanu, skropić 2 – 3 łyżami oliwy extra vergine i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 – 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać (można włączyć na chwilę opcję grilla jeśli lubimy zrumieniony i chrupiący makaron po brzegach). Posypać świeżą bazylią.

Kasza z pieczarkami

Składniki:
– ok. 500 g małych pieczarek
– 1 czubata szklanka kaszy gryczanej
– 2 średnie cebule
– 3 łyżki oleju
– 2-3 małe ogórki kiszone
– sól
– opcjonalnie natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Kaszę porządnie opłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą (2,5 szklanki), zagotować, dodać niepełną płaską łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem na niedużym ogniu do wchłonięcia wody. Na rozgrzanym na patelni oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na dużym ogniu aż puszczą i wchłoną sok i lekko się zarumienią, posypać szczyptą soli, wymieszać, wrzucić kaszę, podgrzewać chwilę mieszając, na koniec dodać pokrojone w dość drobną kostkę ogórki, gotować ok. 2 min. Przykryć na kilka minut. Dodatkowo można doprawić solą i pieprzem.

Leczo z fasolki szparagowej

Składniki:
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki mielonego świeżego rozmarynu i tymianku
– 1/2 puszki pomidorów krojonych z sokiem
– 30 dag zielonej fasolki szparagowej
– mała cukinia
– sól i pieprz do smaku
– słodka papryka i papryka chili
Przygotowanie:
Fasolkę zblanszować w osolonej wodzie (ok. 5 min.) Cebulę podsmażyć na oliwie. Posolić, dodać czosnek i zioła. Chwilkę posmażyć i dodać pomidory, fasolkę i pokrojoną cukinię. Posolić i doprawić papryką. Dusić na patelni ok. 10 min.  Można podawać na zimno lub gorąco.

Kurczak duszony z pieczarkami w 30 minut
Autor: beatkaa153

Składniki:
– pierś kurczaka 1 sztuka
– pieczarki 15 sztuk
– pomidory 1 puszka
– cebula 1 sztuka
– bulion 1/2 szklanki
– śmietana 3 łyżki
– masło 2 łyżki
– sól do smaku
– pieprz do smaku
– koncentrat pomidorowy 1 łyżka
– vegeta do smaku
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć vegetą. Na patelni rozgrzać masło, dodać mięso i przesmażyć. Pieczarki umyć i pokroić na połówki. Dodać do mięsa i chwilę smażyć. Podlać bulionem i razem dusić. Cebulę obrać, pokroić w krążki i dodać do sosu. Dodać pomidory, koncentrat i dusić ok 15 minut często mieszając. Na koniec dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Kasza gryczana z warzywami

Składniki:
– 2 szklanki kaszy gryczanej prażonej
– 4 szklanki bulionu
– 2 listki laurowe
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– sól
– pieprz
– łyżka cukru
– 4 łyżki masła
– po pół opakowania mrożonej marchewki, brukselki, fasolki
Przygotowanie:
Podsmażyć suchą kaszę na łyżce masła. Dodać listek, ziele angielskie. Zalać bulionem, zamieszać, przykryć i zmniejszyć ogień na minimalny. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Naczynie wstawić do piekarnika nastawionego na 80st. C i ogrzewać przez 20 minut. Ugotować oddzielnie w osolonej i osłodzonej wodzie lub w parowarze warzywa. Roztopić masło. Podawać gotową kaszę z warzywami, polaną masłem. Znakomicie smakuje z kefirem, jogurtem, barszczykiem lub sokiem warzywnym.
gar6

Fasolka szparagowa z mięsem i ryżem

Składniki:
– 30 dag zielonej fasolki szparagowej
– 30 dag mięsa mielonego
– olej do smażenia
– przyprawa do mięsa mielonego
– sól
– czosnek granulowany
– ryż biały ekspresowy
Przygotowanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Fasolkę przyciąć i zblanszować. Mięso wrzucić na patelnię i podsmażyć, z solą i przyprawą. Pod koniec smażenia dodać czosnek i fasolkę, razem poddusić ok. 5 min. Ryż wyłożyć na talerz, dodać fasolkę z mięsem.

Łosoś z makaronem i bobem

Składniki:
– 2 filety z łososia
– sok z cytryny
– sól i pieprz
– makaron typu spaghetti
– 4 ząbki czosnku
– 30 dag młodego bobu
– 1 płaska łyżeczka cukru
– 2 główki kopru włoskiego
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki śmietany
– pieprz kolorowy gruboziarnisty
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybę pokropić cytryną, posypać solą i pieprzem. Bób ugotować, dodając cukier, a pod koniec sól (ok. 10 min., aby nie przegotować). Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Rybę usmażyć na oleju, na złoty kolor. Dodać 2 ząbki czosnku podczas smażenia. Bób odsączyć, dodać masło i 2 rozgniecione ząbki czosnku. Wyjąć rybę, do oleju dodać śmietanę, zagotować. Wrzucić makaron, wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz, posypać pieprzem, udekorować tartym koprem włoskim.

Kurczak z pieczarkami i czerwonym pieprzem

Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– 1/2 łyżeczki soli
– 3 łyżki mąki
– 1 łyżka oliwy
– szczypiorek
– 10 dag pieczarek
– 2 łyżki masła
– 60 ml białego wina (ewentualnie sok jabłkowy)
– 300 ml wywaru drobiowego
– 2 łyżki śmietany
– 1/2 łyżeczki musztardy
– pieprz czerwony grubo mielony
– makaron spaghetti
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Piersi lekko ubić tłuczkiem, posolić. Obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie. Pieczarki obrać i grubo pokroić, delikatnie podsmażyć na maśle. Podlać winem/sokiem, odparować. Dodać bulion, musztardę, sól i pieprz i dusić ok. 10 min. Zaprawić śmietaną. Makaron i piersi przełożyć na talerz. Polać sosem z pieczarkami. Posypać szczypiorkiem i czerwonym pieprzem.

Zobacz również:

 

  1. Przepisy na obiad i kolacje naszych czytelników
  2. Blog – szybkie dania obiadowe i kolacje
  3. Co ugotować dziś na obiad – porady na forum
  4. Zapiekanki warzywne, ziemniaczane i makaronowe – różne przepisy
  5. Różne potrawy z ziemniaków czyli pyrki inaczej
  6. Lasagne (lazania) – różne sprawdzone przepisy
  7. Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy
  8. Przepisy na różne dania z grzybów – propozycje na ciepłe dania

 

 




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

10 komentarzy do Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek

  1. avatar nika pisze:

    wypróbowałam ostatni przepis i jest do bani, użyłam soku jabłkowego, który totalnie zepsuł smak potrawy. Zastanawiam się czy w ogóle ktoś ten przepis wypróbował zanim go na stronę włożył? Już samo to, że piersi z kurczaka obtoczone w mące miałby być smażone na oliwie mnie zdziwiło. na oliwie się z panierką nie smaży bo wychodzą kluchy i jest to niesmaczne. nie polecam.

    • avatar Redakcja pisze:

      witam, w przepisie jest mowa o białym winie, natomiast sok jest wyłącznie w przypadku kiedy naprawdę nie ma wina w domu. Smażenie na oliwie nie jest błędem, wskazują na to m.in. badania opublikowane w Journal of Medicinal Food (S. Farnetti, Food Fried in Extra-Virgin Olive Oil Improves Postprandial Insulin Response in Obese, Insulin-Resistant WomenJ Med Food 14 (1) 2011).

  2. avatar Justina pisze:

    Fajne przepisy na pewno coś wypróbuje.Zapraszam do polubienia mojej strony http://www.justdesign-style.pl

  3. avatar kaska pisze:

    Świetne przepisy, ja mogę do nich tylko dodać przepis na fajną i smaczną pieczeń: http://www.kiszeczka.pl/cos-pysznego/2/.
    Poleca, jest naprawdę super.

  4. avatar typicza pisze:

    swietnie wygladaja! ja ostatnio gotuje z mojanowafigura.pl/przepisy ale juz wszytskie fajne wykorzystalam, wiec szukam czegos nowego, te wygladaja idealnie :)

  5. avatar katarzyn_888 pisze:

    Ja zawsze znajduję fajne przepisy na tej stronie
    http://www.glamki.pl/gotowanie/pomysl-na-obiad/
    ostatnio wypróbowałam przepis na placki ze szpinakiem i polecam, bo były pyszne http://www.glamki.pl/gotowanie/przepisy/dieta-dukana-przepis-na-kolacje-placki-ze-szpinakiem_156.html

  6. avatar jagodkaaa pisze:

    Świetne przepisy!!! napewno coś wybiorę i jutro upichcę !!!

  7. avatar zuzia pisze:

    nie lubie gotowac ale mam do pomocy mame

  8. avatar Faiz pisze:

    Basiu,zrobilam ten torcik na obiad,wszyskie prtokudy dostalam bez problemu,wyszedl taki jak na zdjeciu i jest smaczny,jako dodatek byla zielona fasolke z maselkiem,polecam

  9. avatar Dobrodziejka pisze:

    zapraszam na mojego bloga: Szybkie dania obiadowe

    http://kolorowapani123.blogspot.com/

Dodaj komentarz


9 − cztery =


Aleja handlowa

VICHY Dezodorant Anti-Transpirant roll-on
Antyperspirant w kulce do skóry wrażliwe
Cena:
23,12 zł
Krem przeciwzmarszczkowy ILUA
Ten krem to "mała czerwona", cudowna sukienka dla Twojej skóry
Cena:
280 zł
VELVETIC Profi Hipoalergiczny wosk do depilacji ciała
48 pojedyńczych plastrów w zestawie!Hypoalergiczna formuła!
Cena:
12,99 zł
Karma dla psów Pacific Stream Canine Formula 6,8 kg
Karma sucha pełnoporcjowa dla psów dorosłych, z wędzonym łososiem
Cena:
102 zł
Komplet biżuterii LOVRIN
Elegancja z Mediolańskim stylem
Cena:
149 zł
10% rabatu na wszystko w www.szkla.com
Skorzystaj z promocji i kupuj taniej!
Cena:

FORUM - bieżące dyskusje

Gdzie kupujecie tkaniny
Witam.Czy są tutaj dziewczyny, które szyją? Gdzie kupujecie tkaniny oraz koronki? Czy preferujecie sklepy...
Nasze zdjęcia
Zawsze można zwęzić fotkę ;) Są programy do retuszu.
Jak zniwelować naczynka na twarzy?
Też słyszałam o tym laserowym zamykaniu naczynek. Być może rzeczywiście pomaga, ale później trzeba...
Test wierności
Skutecznie mi odradziłyście, ale już sama myślę o kimś innym, więc ten test mi niepotrzebny...
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek prosenior24.pl
facebook