Pasztet z soczewicy

31 sierpnia 2015, dodał: kola1623
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

soczewica (250 g)
por
3 marchewki
2 pietruszki
mały seler
2 jajka
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka imbiru
1-1,5 curry w proszku
1-1,5  łyżeczka  pieprzu
natka pietruszki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
6 łyżek oliwy z oliwek
oliwki

Sposób przygotowania:

Gotujemy  pietruszkę, seler, marchew oraz pora. Do drugiego garnka wrzucamy soczewicę (wcześniej należy ją kilkakrotnie przepłukać pod zimną wodą na sitku ) następnie gotujemy ją  zalewając 2 szklankami wody.  W międzyczasie przygotowujemy mieszankę przypraw .  Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy lekko na oliwie z oliwek. Dodajemy soczewicę, cebulę i pokrojone  warzywa wcześniej ugotowane, wsypujemy przyprawy i dusimy 10 minut. Wszystko blendujemy. Na koniec dodajemy 2 całe jaja, mieszamy wszystko i wkładamy do foremki. Do piekarnika na godzinę z temperaturą 180 stopni.

IMG_8078 kopiaIMG_8080 kopia

Źródło: http://keepfitandbebeauty.blogspot.com



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz