składniki:
3 szkl. mąki
1/2 kg mielonego twarogu
1 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru migdałowego
5 jajek
olej do smażenia
Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodać utarty w jajkami twaróg. Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić masę.
W płaskim garnku rozgrzać olej, wkładać łyżką porcje ciasta, które najpierw opada na dno, później wypływa i przekręca się. Po uzyskaniu jasnobrązowego koloru wyjąć, osączyć, obsypać cukrem pudrem.
Pyszne ,wczoraj je robiłam ,dobrze ,że tłusty czwartek jest raz w roku ,bo bym musiała garderobę swoją zmieniać:)
Cieszę się, że smakowały, my tez chętnie po nie sięgamy i to nie tylko w Tłusty Czwartek :)
Robię podobne, są bardzo dobre, nieduże i miękkie :)