Ostre serowo jajeczne babeczki z czarną fasolą

1 lutego 2017, dodał: mlem
Artykuł zewnętrzny

 Składniki (6 szt.):

100 g serka kremowego pomidory i bazylia,

2 jajka,

4 pomidory suszone,

1 łyżeczka kapary,

100 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki),

½ papryczki chili,

pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,

sól do smaku,

garść świeżej bazylii,

2 łyżki ziaren słonecznika,

 1 ząbek czosnku,

1 łyżka soku z cytryny,

6 zielonych oliwek,

60 ml oliwy z oliwek.

 

Przygotowanie:

Do blendera wkładamy, bazylię, czosnek, oliwki, słonecznik i wszystko miksujemy. Dolewamy oliwy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, całość ponownie miksujemy.

 

Jajka roztrzepujemy z dodatkiem pieprzu i drobno posiekanej papryczki chili. Dodajemy serek kremowy i mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Dodajemy pokrojone drobno pomidory suszone i  kapary. Masę serowo jajeczną przelewamy do sylikonowych foremek na babeczki, do każdej dodajemy ok. 3 -4 fasole czarne. Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C.

 

Babeczki podajemy z pesto z bazyli.

Smacznego

 

 

Babeczki z jajek i serka kremowego są idealną przekąską, a delikatny smak pomidorów, fasoli i bazyli został wyostrzony papryczką chili. Wystarczy kilka chwil, a możemy wyczarować 6 oryginalnie smakujących babeczek. Szczerze polecam.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz