Naleśnikowe trójkąty

19 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

1/2 kg mąki
1/2 litra mleka
4 jajka
1/2 litra wody gazowanej
szczypta soli
kawałek słoniny do smarowania patelni
Nadzienie:
1/2 kg twarogu półtłustego mielonego(ale nie w wiaderku)
1 słoik dżemu brzoskwiniowego nisko słodzonego (280 gram)
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
200 gram śmietany 18% gęstej
cynamon do posypania
1 czubata łyżeczkac ukru pudru

file1266583017

Jajka wbić do wysokiego naczynia, dodać sól, mąkę, mleko i wodę gazowaną.Wszystko dokładnie ubić mikserem widełkami do piany.
Odstawić ciasto na 15 min.po tym czasie sprawdzić konsystencję, jeżeli ciasto jest gęste, dodać jeszcze wody gazowanej.Gdy będziemy smażyć naleśniki,musimy mieszać ciasto, bo będzie nam gęstnieć, wtedy dolewać po troszku wody lub mleka.
Wbić słoninę na widelec smarować patelnię i smażyć cienkie naleśniki.
Twaróg rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę, dodać cukier waniliowy, dżem brzoskwiniowy i dokładnie wymieszać.
Smarować naleśniki farszem zwijać w trójkąt, każy trójkąt przeciąć na pół, polać śmietaną, wymieszaną z czubatą łyżeczką cukru pudru, posypać cynamonem.
Smacznego.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz