Naleśniki na ostro

1 marca 2010, dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

1/2 litra mleka
2 jaja
ok. 2 szklanek mąki
sól
pokrojona w kostkę dowolna wędlina
1 mała cebula
1 szklanka startego żółtego sera
ketchup
olej do smażenia

Z mleka, jajek i mąki przygotowac ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany i posolić je do smaku.
Do ciasta dodać posiekana cebule, wędlinę i ser i wymieszać.
Na rozgrzanym tłuszczu smażyć naleśniki z obu stron. Podawać ciepłe polane ketchupem.

Jeśli nie mamy sera możemy dodać tylko wędlinę i cebulę. Ilość wędliny jest dowolna – im więcej tym lepsze naleśniki. Jeśli chcemy to do ciasta możemy też dodać przyprawę do pizzy lub bazylie, oregano albo zioła prowansalskie.

file1267447139



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Naleśniki na ostro

  1. avatar rubaszny pisze:

    Ja ciasto robię w proporcjach:1jajo – 2 szklanki mąki z wodą nie mlekiem- jest wtedy bardziej chrupiące. Ciasto dość gęste. Packi smażę dużo grubsze niż te nasze naleśnikowe, jak autor często dodaję jakiegoś mięska (kiełbaska, boczek, szynka), cebulkę a nawet paprykę. Smażąc, zaraz po przewróceniu na drugą stronę kroję drewnianą łopatką na kawałki.
    Sól jako przyprawa jest wystarczająca, a najlepiej je się to ze szklanką zimnego mleka :DD

Dodaj komentarz