1/2 litra mleka
2 jaja
ok. 2 szklanek mąki
sól
pokrojona w kostkę dowolna wędlina
1 mała cebula
1 szklanka startego żółtego sera
ketchup
olej do smażenia
Z mleka, jajek i mąki przygotowac ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany i posolić je do smaku.
Do ciasta dodać posiekana cebule, wędlinę i ser i wymieszać.
Na rozgrzanym tłuszczu smażyć naleśniki z obu stron. Podawać ciepłe polane ketchupem.
Jeśli nie mamy sera możemy dodać tylko wędlinę i cebulę. Ilość wędliny jest dowolna – im więcej tym lepsze naleśniki. Jeśli chcemy to do ciasta możemy też dodać przyprawę do pizzy lub bazylie, oregano albo zioła prowansalskie.
Ja ciasto robię w proporcjach:1jajo – 2 szklanki mąki z wodą nie mlekiem- jest wtedy bardziej chrupiące. Ciasto dość gęste. Packi smażę dużo grubsze niż te nasze naleśnikowe, jak autor często dodaję jakiegoś mięska (kiełbaska, boczek, szynka), cebulkę a nawet paprykę. Smażąc, zaraz po przewróceniu na drugą stronę kroję drewnianą łopatką na kawałki.
Sól jako przyprawa jest wystarczająca, a najlepiej je się to ze szklanką zimnego mleka :DD