Konfitura truskawkowa z jagodami

22 czerwca 2012, dodał: Mysiunia
Artykuł zewnętrzny

Dwa sezonowe przysmaki – naturalne jagódki, świeżo zebrane z lasu oraz równie zdrowe truskawki z własnego ogrodu, bez żadnych oprysków i nawozów :) Konfitura jest w 100% naturalna, nie lubię dodawać tzw. żel-fixów, gdyż najlepszy sposób to pasteryzacja – żaden słoik się nie popsuje.

Składniki:

90 dag truskawek
1 szklanka jagód
30 dag cukru

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, przekładamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera rozdrabniamy je na jednolity mus. Mus truskawkowy przekładamy do garnka i nastawiamy na gaz, kiedy zacznie wrzeć wsypujemy cukier i ciągle mieszając prażymy go przez 10 minut, następnie dodajemy jagód i konfiturę smażymy na wolnym ogniu kolejne 10-15 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 10 minut. Po ostudzeniu przechowujemy w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

file1340361682



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Konfitura truskawkowa z jagodami

  1. avatar havajana pisze:

    Oj lubię to, lubię.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kobiety, które żałują macierzyństwa…
Nie dla każdej z nas macierzyństwo oznacza spełnienie. Są osoby świadomie decydujące...
Europejski Zielony Ład
Dużo ostatnio mówi się o Zielonym Ładzie, zwłaszcza w kontekście szkód dla polskiego rolnictwa,...
Cichy zabójca - stłuszczenie wątrob…
Według szacunków aż 6 mln Polaków może cierpieć na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. To zatrważająca...
Nowy Kodeks Etyki Lekarskiej
18 maja w Łodzi, po raz pierwszy od 20 lat (dokładnie od 2003 roku),...