Grzyby w śmietanie wg Yvonne

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

½ kg świeżych mieszanych grzybów leśnych

1 litr wody

200 g śmietany 12%

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

3 łyżki oleju ryżowego

2 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

5 krążków suszonej papryki chilli

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka przyprawy „Suszone borowiki”

½ łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu

Wykonanie:

W garnku zagotować wodę. Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki. Wrzucić je do wrzątku i gotować 5 minut (od momentu rozpoczęcia wrzenia). Odcedzić. Wywar zachować.

Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Na zimną patelnię wlać olej, wrzucić cebulę, włączyć gaz. Smażyć do momentu, aż cebula będzie szklista, dodać czosnek, chilli i grzyby. Smażyć razem przez 5 minut. Wlać 3 szklanki wywaru z grzybów. Dusić pod przykryciem 20 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką, 10 łyżkami zimnej wody i przyprawami. Wlać do grzybów. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

Smacznego!

file1256729749



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz