„Daquoise” z karmelem i chrupiącymi orzechami

22 września 2014, dodał: Anka Skakanka
Artykuł zewnętrzny

 „Daquoise” z karmelem i chrupiącymi orzechami włoskimi 4 porcje

(przepis Michela Morana, ambasadora Alei Smaków warszawskiej Galerii Mokotów)

 

Składniki:

Biszkopt:

starte migdały 150 g,

cukier puder 150 g,

białko 250 ml

Karmel:

cukier biały 100 g,

posiekane orzechy włoskie 70 g,

śmietana kremówka 100 ml

Krem:

żółtka 2 szt.,

białka 2 szt.,

cukier biały 50 g,

śmietana kremówka 100 ml

 

Sposób wykonania:

Starte migdały łączymy z cukrem pudrem i białkiem. Mieszamy i przelewamy do formy, pieczemy 12 minut w temperaturze 170°. Karmel przygotowujemy z cukru , posiekanych włoskich orzechów i śmietany. Wszystko gotujemy około 5 minut. W osobnych naczyniach ubijamy: żółtka z cukrem, białka z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy wszystko z przestudzonym karmelem i wlewamy na biszkopt. Wstawiamy do zamrażalki na 12 godzin. Schłodzone daquoise dekorujemy orzechami włoskimi i świeżymi owocami.

file1411382226



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...