Agrest w słoiku na zimę

30 czerwca 2012, dodał: Mysiunia
Artykuł zewnętrzny

Przepis na lato zamknięte w słoiku :)


SKŁADNIKI:

  • 2 kg agrestu
  • cukier
  • wrząca woda

PRZYGOTOWANIE:

Zebrany agrest dokładnie myjemy i osuszamy (myjemy przed obrywaniem ogonków, aby później nie uciekły soki). Agrest pozbawiamy szypułek i przekładamy do słoików. Agrest luźno wkładamy, tak aby później zmieścił się cukier. Do każdego ze słoiczków wsypujemy po 4 łyżki cukru a następnie wlewamy wrzącą wodę, tak aby pozostało nieco wolnego miejsca, ale przykryła owoce. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut – idealnie się przechowują i dobrze smakują.

file1341074837



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kobiety, które żałują macierzyństwa…
Nie dla każdej z nas macierzyństwo oznacza spełnienie. Są osoby świadomie decydujące...
Europejski Zielony Ład
Dużo ostatnio mówi się o Zielonym Ładzie, zwłaszcza w kontekście szkód dla polskiego rolnictwa,...
Cichy zabójca - stłuszczenie wątrob…
Według szacunków aż 6 mln Polaków może cierpieć na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. To zatrważająca...
Nowy Kodeks Etyki Lekarskiej
18 maja w Łodzi, po raz pierwszy od 20 lat (dokładnie od 2003 roku),...