Sernik wiedeński

30 czerwca 2012, dodał: milady
Artykuł zewnętrzny

Składniki na ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu 3 krotnie zmielonego (najlepszy Łowicki w wiaderku)
  • 1 margaryna
  • 4 żółtka + 8 białek
  • 2 szkl. cukru
  • połówka cytryny
  • 2 budynie waniliowy bez cukru
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części i włożyć do zamrażarki na chwilę. Zamrożone zetrzeć na tarce, 1 część rozłożyć na  spód blachy drugie zostawić na wierzch.
Wykonanie masy serowej:
Żółtka z cukrem i margaryną utrzeć. Gdy będziemy mieć gładką masę, dodajemy ciągle miksując po łyżce sera, sok z połówki cytryny i budynie. Wszystko dobrze zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Wlać masę na ciasto. I drugą połówką zamrożonego, startego ciasta posypać na wierzch.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 1 godzinę.

file1341055102



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz