Żydowska sałatka ziemniaczana

12 listopada 2010, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

10 niedużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
4-6 łodyg selera naciowego
2 marchewki
cebula
posiekana natka pietruszki

Składniki sosu:

3 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku
cukier
sól
łyżeczka musztardy
3/4 szkl. oliwy

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na grubej tarce, posiekać seler i cebulę. Dodać do ziemniaków razem z natką.
Sos: Ocet doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i cukrem oraz wymieszać z musztardą. Następnie utrzeć z oliwą, by osiągnąć jednolitą konsystencję. Polać warzywa, wszystko starannie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny aby smaki się „przegryzły”.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...