Żydowska sałatka ziemniaczana
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
10 niedużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
4-6 łodyg selera naciowego
2 marchewki
cebula
posiekana natka pietruszki
Składniki sosu:
3 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku
cukier
sól
łyżeczka musztardy
3/4 szkl. oliwy
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na grubej tarce, posiekać seler i cebulę. Dodać do ziemniaków razem z natką.
Sos: Ocet doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i cukrem oraz wymieszać z musztardą. Następnie utrzeć z oliwą, by osiągnąć jednolitą konsystencję. Polać warzywa, wszystko starannie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny aby smaki się „przegryzły”.