Żydowska sałatka ziemniaczana

12 listopada 2010, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

10 niedużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
4-6 łodyg selera naciowego
2 marchewki
cebula
posiekana natka pietruszki

Składniki sosu:

3 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku
cukier
sól
łyżeczka musztardy
3/4 szkl. oliwy

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na grubej tarce, posiekać seler i cebulę. Dodać do ziemniaków razem z natką.
Sos: Ocet doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i cukrem oraz wymieszać z musztardą. Następnie utrzeć z oliwą, by osiągnąć jednolitą konsystencję. Polać warzywa, wszystko starannie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny aby smaki się „przegryzły”.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...