Żurawinowo-miodowy kurczak
Duszony kurczak o lekko owocowo, kwaskowatym smaku z nutą miodową.
Składniki :
2 udka z kurczaka
2 łyżeczki konfitury żurawinowej
2 łyżeczki miodu
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju
1 szklanka wody
Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, konfitury z żurawiny, miodu, pieprzu, papryki, sosu sojowego. Przekroić udka na dwa kawałki. Natrzeć mięso z kurczaka i zostawić na 30 minut. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju. Włożyć na rozgrzany tłuszcz kurczaka. Obsmażyć mięso z obu stron na rumiano. Podlać wodą, dodać resztę marynaty. Dusić 5 minut, a następnie przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem na małym gazie 45 minut. Sos powinien odparować w trakcie duszenia do połowy objętości. Doprawić do smaku.
Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i sałatą.