Żurawinowo-miodowy kurczak

2 sierpnia 2018, dodał: Babciagramolka

Duszony kurczak o lekko owocowo, kwaskowatym smaku z nutą miodową.

Składniki :

2 udka z kurczaka
2 łyżeczki konfitury żurawinowej
2 łyżeczki miodu
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju
1 szklanka wody

Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, konfitury z żurawiny, miodu, pieprzu, papryki, sosu sojowego. Przekroić udka na dwa kawałki. Natrzeć mięso z kurczaka i zostawić na 30 minut. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju. Włożyć na rozgrzany tłuszcz kurczaka. Obsmażyć mięso z obu stron na rumiano. Podlać wodą, dodać resztę marynaty. Dusić 5 minut, a następnie przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem na małym gazie 45 minut. Sos powinien odparować w trakcie duszenia do połowy objętości. Doprawić do smaku.

Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i sałatą.




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Sprawdź na bielizna9.com!
Cena:
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Pasty curry o oryginalnym, pikantnym smaku i niezapomnianym aromacie
Cena:
12,99 zł
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Naturalna witamina C
Cena:
139 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Prezenty dla dzieci na Gwiazdkę i M…
Ja zamawiałam online lego ze Star Wars u nich. Faktycznie dużo fajnych...
Zaproszenia ślubne
Po co brać cudze, jak można własne?
Torbiele, cysty na jajnikach - lecz…
Warto to skonsultować z innym ginekologiem. U mnie jeden ginekolog powiedział, że trzeba...
Makijaż dla amatorki
Hej. Interesuje cię szkolenie podstawowe czy zaawansowane? ;-)