Żurawinowa ćwikła z chrzanem

26 marca 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Moja Prababcia robiła ćwikły o różnych smakach .

Czas : 40 minut

Składniki :

  • 1 średni buraczek ćwikłowy
  • 10 dag tartego chrzanu
  • Sól
  • Miód płynny
  • Sok z cytryny
  • 2 łyżki konfitury do mięs z żurawiny
  • 2 łyżki suszonej żurawiny ( jeśli jest za sucha to wcześniej namoczyć )

Rozpoczynamy od przygotowania podstawowej ćwikły. W zasadzie jest to standardowy przepis tyle , ze nie używam cukru a miód ( jest zdrowszy ).

Buraczki ugotować do miękkości w łupinach. Obrać. Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Wymieszać z  utartym chrzanem . Doprawić solą , miodem, sokiem z cytryny .

file1269594823



FORUM - bieżące dyskusje

Płock
Ja to już w ogóle nie widzę promocji, bo sam napis Promocja przeczy...
Domowe przepisy
Ja mam fajny przepis na domowe lody tj. rozgnieciony banan, 3 łyżki śmietany...
Kosmetyki z herbaty
Ja robię z kawy mielonej
Klasyka literatury - do czego wraca…
Do poprzedniej nawet się nie umywa i pomyśleć, że kiedyś reżyserzy potrafili zrobić coś wartościowego...