Zupy z dyni – 5 super przepisów!

19 października 2021, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Zupa z dyni króluje na naszych stołach szczególnie w okresie jesiennym. Sposobów na jej przygotowanie jest dość dużo: na słodko lub wytrawnie. Jej właściwości dla zdrowia są docenione przez osoby w różnym wieku.  Poznajcie najciekawsze i najpyszniejsze przepisy na zupę dyniową.

zupa z dyni

Co nieco o dyni

Dynia zawiera składniki mineralne, witaminę A, C, witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo oraz fosfor. Z kolei miąższ, stanowi idealne źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Świetną zaletą dyni, jest jej nisko kaloryczność, ponieważ zawiera jedynie 33 kalorie na 100 gram. Ugotowaną zupę z dyni najlepiej podawać w formie zmiksowanej jako krem, można ją serwować z ryżem, makaronem lub bagietką zapiekaną. Zupa z dyni bardzo dobrze komponuje się z pikantnymi przyprawami (kminem rzymskim, pieprzem, ostrą papryką, kurkumą, curry, imbirem), ale też z ziołami, które sypiemy już na talerzu (szczypiorek, natka pietruszki, kolendra). Wiele osób uwielbia zupę z dyni posypaną prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.

Dynia reguluje pracę jelit oraz pobudza procesy trawienne. Polecana jest dla osób zmagających się z zaparciami, problemami z układem trawiennym czy planujących detoksykację organizmu. Cudowne warzywo oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Jeżeli planujecie schudnąć, to śmiało możecie sięgać po dynie, ponieważ jest lekkostrawna.

dynia zupa

Krem z dyni

Co kupić?

  • 1 dynia
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 litr bulionu
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki zmielonego imbiru

Przygotowanie:

Zacznijcie od umycia dyni, przekrojenia jej na pół oraz oczyszczenia z pestek. Marchewkę, cebulę oraz ziemniaki również umyjcie, oraz obierzcie. Następnie wszystkie warzywa pokrójcie w kostkę. Całość włóżcie do garnka i zalejcie wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym lub z bio kostki. Gotujcie na małym ogniu pod przykryciem, aż do uzyskania miękkości warzyw. Teraz zmiksujcie zupę na krem, doprawcie przyprawami oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajcie śmietanę i gotowe.

krem z dyni

Na ostro

Co kupić?

• 1,5 kg dyni
• 600 g ziemniaków
• 3 marchewki
• kawałek korzenia imbiru
• 4 cebule
• sól
•  pieprz
• oliwa
• 1 szklanka ryżu
• 2 pietruszki
• 1 mały seler korzeniowy
• 2 ząbki czosnku
• 2 ostre papryki

Przygotowanie:

Ryż ugotujcie jak zwykle. Dynię obierzcie ze skóry,  pozbądźcie się pestek i pokrójcie w kawałki. Następnie resztę warzyw obierzcie i pokrójcie w sporą kostkę. Teraz podsmażcie cebulę z oliwą, a pod koniec dorzućcie czosnek. Do garnka włóżcie warzywa i zalejcie je dwoma litrami wody. Doprawcie solą i gotujcie przez pół godziny. Na koniec dodajcie imbir i resztę przypraw oraz wyjmijcie ostrą paprykę. Całość zblendujcie na krem i podawajcie z ryżem.

zupa z dyni na ostro

Z soczewicą

Co kupić?

  • 1 dynia
  • 1  szklanka soczewicy czerwonej
  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 jabłka
  • sól
  • mieszanka curry
  •  pieprz
  • 50 ml oleju
  • 3 cebule
  • pół szklanki śmietany
  • 3 suszone pomidory
  •  3 litry wodyDo ozdoby:
  • 1 puszka soczewicy zielonej gotowanej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • kawałek imbiru
  • 100 ml oleju
  • sól

Przygotowanie:

Zacznijcie od obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę, a następnie podsmażenia. Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce, po czym dodajcie do cebuli. Dynię musicie przekroić na pół, obrać i pozbyć się pestek, oraz pokroić ją w kostkę. Teraz pora na ziemniaki i jabłka. Obierzcie je i dodajcie do reszty w rozdrobnionej postaci . Dolejcie wodę, soczewicę, dodajcie sól i curry. Całość gotujcie przez 40 minut, aż dynia zmięknie. Następnie zmiksujcie zupę na krem. W międzyczasie podsmażcie czosnek, chili i imbir. Dodajcie do tego soczewicę i wymieszajcie dokładnie. Jest to dodatek, który doda dodatkowej pikanterii, ale możecie z niego zrezygnować.

zupa z soczewicą

Z miodem

Co kupić?

  • 500 gramów dyni
  • bulion
  • liście szałwii
  • pieprz cayenne

Przygotowanie:

Dynię obierzcie, wyjmijcie z niej pestki i resztę pokrójcie w kawałki. Natrzyjcie ją oliwą, dodajcie sól i pieprz. Pieczcie ją przez pół godziny w 200 stopniach. Mleko zagotujcie wraz z bulionem, po czym dodajcie miąższ z dyni oraz pieprz i miód. Całość zagotujcie, dodajcie sok z cytryny i zmiksujcie na krem. Z kolei pestki z dyni uprażcie na suchej patelni i dodawajcie jako dodatek wraz z liściem szałwii.

miód

Z mleczkiem kokosowym

dodał: Szybkie gotowanie

Co kupić?

  • 1,5 kg obranej i oczyszczonej dyni
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • ok.1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru (lub mały kawałek świeżego)
  • 3-4 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • nasiona słonecznika

Przygotowanie:

Dynię oraz marchewki zetrzyjcie robotem na wiórki (lub pokrójcie w drobną kostkę). Cebulę pokrójcie na drobną kostkę i wrzućcie na dużą patelnię, na rozgrzany olej. Po kilku minutach dodajcie starte warzywa. Podsmażcie wszystko, a następnie przełóżcie do garnka i zalejcie rosołem/bulionem. Wszystko zmiksujcie blenderem na gładką masę. Dodajcie mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotujcie jeszcze kilka minut na małym ogniu. Przed podaniem posypcie prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika.

zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym