Dlaczego warto jeść kozi ser? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dlaczego warto jeść kozi ser?

19 października 2021, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Odpowiedź na to pytanie jest prosta – nie tylko dlatego, że jest smaczny, ale przede wszystkim dlatego, że jest zdrowy i zawiera zdecydowanie więcej elementów pozytywnie wpływających na nasz organizm, niż odpowiedniki z krowiego mleka.

kozi ser

 

Co jest takiego wyjątkowego w kozich produktach? Poznaj 7 argumentów dla których powinniście spróbować kozich specjałów!

  1. Są łatwiej przyswajalne przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi.
  2. Są lżejsze dla układu trawiennego niż produkty z mleka krowiego
  3. Kozie sery i jogurty zawierają 4 razy więcej witaminy B13 niż te stworzone na bazie krowiego mleka
  4. Cennym składnikiem mleka koziego jest kwas foliowy – szczególnie polecany kobietom w ciąży oraz planującym zajście w ciąże
  5. CIEKAWOSTKA! ​​Brak metali ciężkich – koza jest jedynym przeżuwaczem, który skutecznie filtruje oraz izoluje wszystkie zanieczyszczenia tego typu, pozbywając się ich z organizmu
  6. Mleko kozie jest hipoalergiczne – zawiera znacznie mniej kazeiny niż mleko krowie, a właśnie ten składnik jest główną przyczyną alergii na białka mleka krowiego. Z tego też powodu nie powoduje alergicznych objawów
  7. Produkty z mleka koziego zawierają witaminy takie jak witamina A, D, E, B1, B2, P

Nadal masz wątpliwości czy zaprosić kozie produkty do swojej kuchni? Wypróbuj przepyszny przepis autorstwa Jakuba Kuronia na placki ziemniaczane z kozim serem i przypomnij sobie smak dzieciństwa!

kozie sery

Wytrawne, chrupiące placki ziemniaczane z kozim serem i łososiem

Składniki:

700 g ziemniaków

1 mała cebula

100 g sera koziego twardego dojrzewającego

2 jajka

3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków. Im bardziej wodniste tym więcej mąki trzeba dodać)

sól, pieprz

olej

Dodatki:

150 g wędzonego łososia

10 pomidorków koktajlowych

kilka gałązek koperku lub natki pietruszki

ewentualnie kwaśna śmietana

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, cebulę zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
  2. Dodaj ser kozi twardy dojrzewający starty na drobniejszych oczkach, jajka oraz mąkę pszenną.
  3. Ciasto dopraw solą i pieprzem.
  4. Placki smaż na rozgrzanym oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru.
  5. Usmażone odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, dzięki temu będą bardziej chrupiące.
  6. Udekoruj kawałkami wędzonego łososia, cząstkami pomidorów, zieleniną i startym serem. Ewentualnie dla kremowości dodaj po łyżce śmietany.

placki ziemniaczane z kozim serem

Proste i szybkie danie gotowe w kilkanaście minut! Nie próbowałeś jeszcze koziego nabiału w Twojej kuchni? Koniecznie musisz to zmienić! Szukaj w sklepach produktów oznaczonych znakiem Jakość Tradycja, które dają gwarancję naturalnego składu, wieloletniej tradycji wytwarzania i wyjątkowego smaku.

Po więcej pysznych przepisów zapraszamy na www.specjalyregionu.pl

Merytoryka artykułu przygotowana na podstawie publikacji pt. „Walory odżywcze i prozdrowotne mleka koziego” autorstwa Roberta Pastuszka, Joanny Barłowskiej – Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, oraz Zygmunta Litwińczuka – Pracownia Ekologicznej Produkcji Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie; oraz na podstawie publikacji pt. “Goat milk in human nutrition” opracowanej przez G.F.W. Haenlein z Department of Animal and Food Science, University of Delaware, Newark.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...