Zupa z warzywami korzeniowymi i soczewicą

16 grudnia 2021, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, niestety w Polsce jest  jeszcze mało doceniana. Dlatego chcemy was zachęcić do jej spożywania poprzez przepis na zupę z warzywami korzeniowymi i soczewicą.

Ilością białka( 28g w 100g) przewyższa mleko i niektóre produkty z niego wykonane. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny dlatego jest to idealny produkt dla osób dbających o linię i diabetyków. Zawiera błonnik pokarmowy, który redukuje poziom  tłuszczów oraz poziom glukozy. Soczewica stanowi bogate źródło lizyny. Ten cenny aminokwas odpowiada za budowę kości i mięśni. Możemy wybrać kilka rodzajów soczewicy: zieloną, czerwoną lub brązową.
Oprócz koloru różni się czasem gotowania. Najszybciej gotuje się czerwoną ok.5 minut, najdłużej natomiast ok. 20 min – zieloną. Z soczewicy możemy przygotować przepyszną sałatkę, idealną zupę bądź też inne przekąski. Jakiś czas temu sama przygotowałam przepyszny pasztet na bazie soczewicy. Idealny dla wegetarian oraz dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Soczewica jest produktem, który można zastosować wielorako i dodać praktycznie do wszystkiego. Smakowo jest to produkt na tyle uniwersalny, że z pomocą dodatków można genialnie wpłynąć na jego smak. Każdy typ soczewicy ma nieco inną nutę smakową.

Przepis

Co kupić?

  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • papryczka chili
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 ziemniaki
  • oliwa
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka kurkumy 
  • 400 g soczewicy żółtej lub czerwonej
  • 1 i 1/2 – 2 l bulionu warzywnego lub wody
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Posiekaj obraną cebulę oraz czosnek. Następnie pokrój w plastry papryczkę chili, a marchewkę w talarki. Pozostałe warzywa należy pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i papryczkę smażymy na 4 łyżkach oliwy. Dopraw wszystko do smaku. Po dwóch minutach dodaj pozostałe warzywa i smaż jeszcze przez 5 minut.  Teraz dodajemy bulion i gotujemy 10 minut od wrzenia. Po tym czasie dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Dodaj sól oraz pieprz i resztę przypraw. Podawaj z tymiankiem lub natką pietruszki  oraz kilkoma plasterkami chili.  Na wierzch dodaj kilka kropel oliwy. Podawaj ze świeżą bagietką.