Zupa z soczewicy z papryką, batatami i pomidorami
Artykuł zewnętrzny
Zapraszamy na bardzo smaczną i rozgrzewającą w jesienne dni zupę z czerwonej soczewicy. Co prawda wersji tej zupy jest tyle co kucharzy i przeważnie każda jest pyszna i zdrowa, jednak ta wersja szczególnie przypadła nam do gustu.
Naturalnie bataty można zastąpić tradycyjnymi ziemniakami (wtedy należy użyć dwa średnie ziemniaki) a zamiast pomidorów z puszki koncentratu pomidorowego. Prezentujemy wersję wegetariańską, która zapewniamy jest absolutnie skończona smakowo, jednak dla miłośników mięsnych wywarów polecamy ugotować na udku z kurczaka.
składniki:
- duży batat
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody źródlanej
- puszka pomidorów lub koncentrat
- marchew
- czerwona papryka
- duża biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- masło klarowane lub olej kokosowy
- natka pietruszki
- opcjonalnie dla zaostrzenia smaku: ser feta lub pleśniowy
- przyprawy: sól morska, pieprz, kmin rzymski, kurkuma, papryka ostra
Przygotowanie:
W dużym rondlu podsmażyć na maśle posiekaną cebulę, dodać czosnek, paprykę, całość dusić kilka minut.
Do wysokiego garnka wlać bulion lub wodę, dodać soczewicę i pokrojone w kostkę bataty i marchew, do wywaru dodać podsmażone warzywa oraz pomidory, całość gotować około 20 minut. Na koniec przyprawić do smaku, zblendować. Podawać z serem pokruszonym i natką pietruszki.
samo zdrowie, smacznego!
zobacz również:
- Indyjska zupa z soczewicy
- Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
- Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?
- Zupa na zimę – przepisy na smaczne i zdrowe zupy