Zupa z soczewicy z papryką, batatami i pomidorami

5 września 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zapraszamy na bardzo smaczną i rozgrzewającą w jesienne dni zupę z czerwonej soczewicy. Co prawda wersji tej zupy jest tyle co kucharzy i przeważnie każda jest pyszna i zdrowa, jednak ta wersja szczególnie przypadła nam do gustu.

zz55

Naturalnie bataty można zastąpić tradycyjnymi ziemniakami (wtedy należy użyć dwa średnie ziemniaki) a zamiast pomidorów z puszki koncentratu pomidorowego.  Prezentujemy wersję wegetariańską, która zapewniamy jest absolutnie skończona smakowo, jednak dla miłośników mięsnych wywarów polecamy ugotować na udku z kurczaka.

 

składniki:

 

  • duży batat
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody źródlanej
  • puszka pomidorów lub koncentrat
  • marchew
  • czerwona papryka
  • duża biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane lub olej kokosowy
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie dla zaostrzenia smaku: ser feta lub pleśniowy
  • przyprawy: sól morska, pieprz, kmin rzymski, kurkuma, papryka ostra

Przygotowanie:

W dużym rondlu podsmażyć na maśle posiekaną cebulę, dodać czosnek, paprykę, całość dusić kilka minut.

Do wysokiego garnka wlać bulion lub wodę, dodać soczewicę i pokrojone w kostkę bataty i marchew, do wywaru dodać podsmażone warzywa oraz pomidory, całość gotować około 20 minut. Na koniec przyprawić do smaku, zblendować. Podawać z serem pokruszonym i natką pietruszki.

samo zdrowie, smacznego!

 

zobacz również:

 

  1. Indyjska zupa z soczewicy
  2. Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
  3. Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?
  4. Zupa na zimę – przepisy na smaczne i zdrowe zupy