Indyjska zupa z soczewicy

19 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżo startego imbiru
3 ziemniaki
2 marchewki
200 g soczewicy z puszki lub suchej
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chilli
sól do smaku
oliwa
opcjonalnie 3 łyżki pestek z dyni.

Przygotowanie:

Cebulę, marchewkę, ziemniaki pokroić w małą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę rozgrzać w dużym garnku, wrzucić cebulę, czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Po około 1-2 min. dodać marchew, ziemniaki i soczewicę i podsmażać przez minutę, wlać bulion. Gotować na średnim gazie 30-40 min., co jakiś czas mieszając. Dodać sól, przyprawy. Gotować kolejne 5-10 min. (soczewica powinna się rozpaść, a ziemniaki i marchew być miękkie). Zupę lekko zmiksować. Można podawać z podprażonymi pestkami dyni.
soup2a



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...