zupa z soczewicy i jęczmnienia
Składniki
80 g jęczmienia
100 g zielonej soczewicy
2 łyżki oleju
80 g marchewki
50 g pietruszki
100 g selera
1 ząbek czosnku
2 g suszonych borowików
2 łyżeczki Vegety
130 g pora
1 łyżka sosu Worcestershire
sól
pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
1. Jęczmień moczyć przez noc lub parę godzin przed przyrządzaniem.
2. Na rozgrzanym oleju obsmażyć tartą marchewkę, pietruszkę i seler i posiekany czosnek.
3. Dodać odcedzony jęczmień, moczone i odcedzone borowiki oraz Vegetę. Zalać wodą, aby przykryć składniki i gotować około 20 minut.
4. Dodać ugotowaną i odcedzoną soczewicę, drobno posiekany por i dalej gotować około 10 minut.
5. Pod koniec dodać sos Worcestershire, posolić i doprawić pieprzem.
Serwowanie
Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
na podstawie: www.podravka.pl