Zupa z czerwonej fasoli i boczku
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
5 dag łuskanej młodej kukurydzy lub kukurydzy z puszki
30 dag fasoli,
60 dag ziemniaków
10 dag wędzonego boczku
10 dag wędzonego mięsa lub szynki
3 ząbki czosnku
natka pietruszki i selera
0,5 dl oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Namoczoną fasolę zagotuj, odlej wodę i ponownie zagotuj razem z mięsem. Kiedy fasola będzie na wpót miękka dodaj pesto, kukurydzę, posiekaną natkę selera, ziemniaki pokrojone w kostkę, oliwę, sól, pieprz i Vegetę. Gotuj aż wszystko będzie miękkie. Mięso wyjmij, pokrój w plastry i włóż z powrotem do zupy. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
(Wartość energetyczna 1 porcji 577/2423 kcal/J)
Dobre rady
Zamiast wędzonego mięsa można zupę ugotować na kości od wędzonej szynki.
ww.podravka.pl