URODA I ZDROWIE

Sztufada ze słoniną – pieczeń wołowa krucha i soczysta

7 października 2018, dodał: EKSPERTKA

składniki:

1,2 kg mięsa wołowego z udźca lub ligawy,
10 dag słoniny,
40 dag pieczarek,
2 cebule (20 dag),
2 marchewki (12 dag),
10 dag selera korzeniowego,
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
2 łyżki gęstej śmietany,
2 łyżki oliwy, 1 łyżka smalcu,
1 łyżka masła,
przyprawa do pieczeni
cukier
sól,
pieprz czarny mielony

Umyte i osuszone mięso lekko zbić, naszpikować słupkami słoniny, natrzeć solą, przyprawą do pieczeni Prymat i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. Cebule obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce.
Mięso zrumienić na oliwie z dodatkiem smalcu, przełożyć do rondla, oprószyć papryką Prymat, dodać warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut. Wlać wino, kilka łyżek gorącej wody i dusić pod przykryciem 1,5-2 godz., kilkakrotnie obracając mięso i w razie potrzeby podlewając gorącą wodą.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić i podsmaży na maśle. Na 20 min przed końcem duszenia dodać do mięsa.

Miękkie mięso wyjąć z rondla i ułożyć na półmisku. Sos zabielić śmietaną, doprawić do smaku, zagotować i polać nim mięso. Podawać z kluskami kładzionymi lub francuskimi.

na podstawie: www.prymat.pl

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Sztufada ze słoniną – pieczeń wołowa krucha i soczysta

  1. avatar Kataryna pisze:

    Nigdy nie odważyłam się sama zrobić sztufady, jadłam ją dwa razy w życiu i to jest genialne!

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Chodzicie na pedicure?
Ja byłam raz i powiem szczerze, że fachowo zajęto się moimi stopami. Niestety...
Kosmetyki fryzjerskie?
Najważniejsze są geny, jak ktoś ma ładne włosy po mamie to takie kosmetyki...
Telefon na kartę czy abonament
Tylko na kartę, i tak bym nie wykorzystała wszystkiego co jest w abonamencie...
Anoreksja
A moja siostrzenica ma 14 lat i jest zadowolona że wygląda jak...