URODA I ZDROWIE

Sztufada ze słoniną – pieczeń wołowa krucha i soczysta

7 października 2018, dodał: EKSPERTKA

składniki:

1,2 kg mięsa wołowego z udźca lub ligawy,
10 dag słoniny,
40 dag pieczarek,
2 cebule (20 dag),
2 marchewki (12 dag),
10 dag selera korzeniowego,
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
2 łyżki gęstej śmietany,
2 łyżki oliwy, 1 łyżka smalcu,
1 łyżka masła,
przyprawa do pieczeni
cukier
sól,
pieprz czarny mielony

Umyte i osuszone mięso lekko zbić, naszpikować słupkami słoniny, natrzeć solą, przyprawą do pieczeni Prymat i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. Cebule obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce.
Mięso zrumienić na oliwie z dodatkiem smalcu, przełożyć do rondla, oprószyć papryką Prymat, dodać warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut. Wlać wino, kilka łyżek gorącej wody i dusić pod przykryciem 1,5-2 godz., kilkakrotnie obracając mięso i w razie potrzeby podlewając gorącą wodą.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić i podsmaży na maśle. Na 20 min przed końcem duszenia dodać do mięsa.

Miękkie mięso wyjąć z rondla i ułożyć na półmisku. Sos zabielić śmietaną, doprawić do smaku, zagotować i polać nim mięso. Podawać z kluskami kładzionymi lub francuskimi.

na podstawie: www.prymat.pl

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Sztufada ze słoniną – pieczeń wołowa krucha i soczysta

  1. avatar Kataryna pisze:

    Nigdy nie odważyłam się sama zrobić sztufady, jadłam ją dwa razy w życiu i to jest genialne!

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Trudne słowa
Jak się poćwiczy dykcję to nie ma problemu z ich wymową. Ale...
Dobry tonik bez alkoholu
chrumka znam ten tonik!!! swietny byl. kurde faktycznie zniknal z polek. gdzie go zamawiasz...
Przerwa w brwi
Fajna sprawa, jakbym była młodsza to też bym sobie zrobiła :)
Najdłuższe polskie słowa
Raczej nie używam:) Znam też Rozentuzjazmowany...