Zupa kremowo-brokułowa | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zupa kremowo-brokułowa

17 maja 2013, dodał: vk
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Każda kobieta, która czynnie uprawia kuchenny sport, ma jakieś swoje popisowe danie, które wyjdzie zawsze i na pewno wszystkim zasmakuje. Drogie czytelniczki i czytelnicy! Poniżej podzielę się z Wami moim sekretnym daniem, które w ciągu dnia znika z garnka! Jego największą tajemnicą jest to, że smakuje nawet antyfanom brokułów! Częstujcie się serdecznie!

ZUU

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki masła
  • duży brokuł lub dwa mniejsze (może być mrożony)
  • 2 serki topione, duże, „czyste”
  • 100ml śmietany 30%
  • 2 marchewki, 1 pietrucha, kawałek selera
  • zacierka (półtorej szklanki)
  • przyprawy wg uznania (ja dodaję liść laurowy, pieprz w kuleczce, ziele angielskie, sól i pieprz lub vegetę lub kostkę rosołową)

PRZYGOTOWANIE:

Pokrojone jarzynki wraz z masełkiem gotujemy ok. 15-20min., dodajemy liść laurowy, pieprz w kuleczce, ziele angielskie, sól i pieprz lub vegetę lub kostkę rosołową (albo wszystko razem;)), za jakieś 5 min. dodajemy podzielone na różyczki brokuły (gdy mamy mrożone, wcześniej najlepiej je trochę podgotować, żeby nie wrzucać zamrożonych), gotujemy do miękkości, dodajemy zacierkę. W międzyczasie do drugiego garnuszka wkładamy drugą łyżkę masła, gdy się rozpuści, wkładamy serki topione i zalewamy dwoma szklankami wywaru z naszej zupy (samą wodą), mieszamy aż do rozpuszczenia się serków, tak żeby powstała gładka konsystencja, wtedy dolewamy śmietanę ciągle mieszając. Sprawdzamy czy w naszej zupie wszystkie składniki są miękkie, jeśli tak – dodajemy wcześniej przygotowany serek ze śmietaną, przemieszać, podgotować minutkę i gotowe :) UWAGA: – zacierkę dodajemy wg uznania, gdy dodamy jej dużo (np. całą paczkę) po kilku godzinach napęcznieje i zajmie większą część zupy, będzie bardzo gęsto. – serki topione duże można zastąpić kilkoma trójkącikami, pisząc czyste mam na myśli albo serowe, albo śmietanowe. – gdy do dyspozycji mamy dwa brokuły smacznie jest zupę ugotować wg przepisu dodając jeden brokuł, następnie zmiksować całą zupkę, a potem dodać drugi rozczłonkowany brokuł i zacierkę, bądź zmiksować wszystko razem i dodać grzanki z chlebka lub groszek ptysiowy :)) – jeśli chodzi o proporcję to taki przepis wykorzystuję w 4-5l garze, starczy dla 4-5 osób, doskonały jest też do mniejszego garnuszka, nie zmieniając ilości składników będzie po prostu intensywniejsza :) a jeśli chcemy uzyskać taki sam efekt wystarczy dać jeden brokuł, jeden serek, 50ml śmietany, jarzyny proponuję zostawić w tej samej ilości. SMACZNEGO!

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz