Zupa krem z kukurydzy ze smażoną tortillą

7 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

1 puszka kukurydzy

1 czerwona papryka

1 ząbek czosnku

1 tortilla

1 łyżka śmietany 12%

300 ml wody

30 g sera feta

2 łyżki salsy serowej

natka pietruszki

oliwa

sól, pieprz, chili

  • paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazdo nasienne,
  • pieczemy ją w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180 stopni,
  • gorącą wkładamy do woreczka foliowego na kilka minut,
  • po wyjęciu obieramy skórkę,
  • czosnek kroimy w plasterki, rumienimy w garnku na oliwie,
  • paprykę kroimy w kostkę dodajemy do czosnku, chwile smażymy, dodajemy odsączoną kukurydzę,
  • chwile smażymy i dolewamy wodę, gotujemy 15 min,
  • następnie wszystko miksujemy, przyprawiamy, dodajemy śmietanę, salsę, chwilę gotujemy i mieszamy,
  • tortillę kroimy w cienkie paseczki i na pół, obsmażamy na oliwie na  chrupko,
  • zupę przelewamy do miseczek, dodajemy tortillę, pokrojony w kostkę ser i posiekaną natkę pietruszki

file1267951015



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz