Zupa – krem z kiszonej kapusty | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zupa – krem z kiszonej kapusty

2 grudnia 2022, dodał: Dagmara
Artykuł zewnętrzny

W tym artykule Was zaskoczę i pokażę przepis na krem z kiszonej kapusty. Słyszeliście kiedyś o takiej kombinacji? Jeżeli nie, to koniecznie musicie spróbować. Może znacie inne nietypowe przepisy? Koniecznie dajcie znać. Zobaczcie jak przygotować danie oraz poznajcie właściwości kiszonej kapusty.

Co nieco o kiszonej kapuście

Powstaje w procesie fermentacji poprzez dodanie soli.  W kolejnym etapie następuje rozkład cukrów, który prowadzi do wytworzenia się kwasu mlekowego. Odpowiada on za charakterystyczny, kwaśny smak kapusty. Jest ona niskokaloryczna i posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Usprawnia układ pokarmowy, procesy trawienia i pracę serca. Spożywając regularnie kiszoną kapustę, wzmocnicie swoją odporność, zwalczycie cholesterol oraz zadbacie o kondycję skóry.

Znajdziecie w niej:

  • potas
  • żelazo
  • wapń
  • magnez
  • witaminy: A, B, E, K, C

Świetnie nadaje się do wzmocnienia flory bakteryjnej jelit, walki z wrzodami, przy stanach zapalnych i na zaparcia. Ochroni Was przed miażdżycą, rakiem, trądzikiem i chorobami serca. Dzięki właściwościom, które regulują poziom glukozy we krwi, kapusta zalecana jest dla osób z cukrzycą. Jeżeli zmagacie się z osłabieniem organizmu, przeziębieniem, czy grypą, to kiszona kapusta może okazać się idealny, naturalnym lekiem. Zawarta w niej spora dawka witaminy C, od razu postawi Was na nogi. 

Możecie jeść ją zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej. Najczęściej można spotkać ją w surówkach lub farszach. Idealnie pasuje też do zapiekanek makaronowych i ziemniaczanych, a także do mięs. Jeżeli wolicie przygotować sami kapustę kiszoną, to wystarczy, że pokrojoną świeżą, białą kapustę zasypiecie solą i ugnieciecie. Zamknijcie ją w słoiku i odstawcie na kilkanaście dni.

Niestety nie nadaje się ona dla każdego. Jej spożycie powinny ograniczyć osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym, chorymi nerkami i problemami z układem pokarmowym. Kłopoty sprawia, duża ilość sodu zawarta w kapuście.

Przepis na krem

Co kupić?

  • 3 łyżki masła
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 cebule szalotki
  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • migdały
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Zacznijcie od obrania i poszatkowania cebuli. Ziemniaki pokrójcie w kostkę, a kapustę odciśnijcie z soku i posiekajcie. W garnku rozgrzejcie masło i podsmażcie cebulę. Następnie dodajcie ziemniaki i po chwili bulion oraz śmietankę. Pozostawcie na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dołóżcie kapustę i gotujcie przez kilka godzin, aż zacznie się rozpadać. Teraz zmiksujcie całość na krem i doprawcie do smaku.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...