Na zupę fasolową jest wiele sposobów, dzisiejsza propozycja jest zdecydowanie wersją błyskawiczną, oczywiście zamiast fasoli z puszki można zastosować wcześniej ugotowaną fasolę. Wody po gotowaniu fasoli nie stosuje y jednak już do naszej zupy, ze względu na to, że mogłaby powodować wzdęcia, należy ją wylać i fasolę dodać do naszej potrawy. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajem i grzankami czosnkowymi, a dla zwolenników mięsnych dań mamy propozycję: podanie jej z białą kiełbaską, wtedy będzie bardziej pożywna i sycąca.
składniki:
cebula biała
olej
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 pietruszki
mały seler
2 puszki białej fasoli
litr bulionu warzywnego lub drobiowego
250 ml mleka
250 ml wody
1/2 łyżeczki suszonego tymianku i kminu rzymskiego
sól, pieprz
2 łyżki chrzanu
dodatkowo: ugotowane jaja
Cebulkę siekamy w kosteczkę, przesmażamy na oleju, dodajemy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, smażymy kilka minut. Po tym czasie dodajemy przepłukaną sicie fasolę., mieszamy całość i smażymy chwilkę. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem, gotujemy około 15 minut, dodajemy mleko i wodę, całość miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku. Podajemy z jajem.