Zupa krem z fasoli z puszki

18 grudnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Na zupę fasolową jest wiele sposobów, dzisiejsza propozycja jest zdecydowanie wersją błyskawiczną, oczywiście zamiast fasoli z puszki można zastosować wcześniej ugotowaną fasolę. Wody po gotowaniu fasoli nie stosuje y jednak już do naszej zupy, ze względu na to, że mogłaby powodować wzdęcia, należy ją wylać i fasolę dodać do naszej potrawy. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajem i grzankami czosnkowymi, a dla zwolenników mięsnych dań mamy propozycję: podanie jej z białą kiełbaską, wtedy będzie bardziej pożywna i sycąca.

składniki:

cebula biała

olej

2 ząbki czosnku

2 marchewki

2 pietruszki

mały seler

2 puszki białej fasoli

litr bulionu warzywnego lub drobiowego

250 ml mleka

250 ml wody

1/2 łyżeczki suszonego tymianku i kminu rzymskiego

sól, pieprz

2 łyżki chrzanu

 

dodatkowo: ugotowane jaja

 

Cebulkę siekamy w kosteczkę, przesmażamy na oleju, dodajemy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, smażymy kilka minut. Po tym czasie dodajemy przepłukaną sicie fasolę., mieszamy całość i smażymy chwilkę. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem, gotujemy około 15 minut, dodajemy mleko i wodę, całość miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku. Podajemy z jajem.