Zupa krem kalafiorowo-serowy
Artykuł zewnętrzny
Moje ulubione rodzaje zup- kremowe , delikatne kremy – pycha .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 mały kalafior
3 średnie ziemniaki
1 Camembert
10 dag sera pleśniowego typu Roquefort
2 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
sól
2 łyżki pokrojonego koperku
pieprz kolorowy grubo mielony
6 szklanek wody
Kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić w kostkę – zalać lekko osolona wodą i gotować 30 minut. Wrzucić pokrojone w kostkę sery i masło – zagotować i ogrzewać na małym gazie 10 minut. Zmiksować na krem w malakserze . Dolać śmietankę .Wymieszać.
Podawać w bulionówkach lub filiżankach do popijania posypana koprem i grubo zmielonym kolorowym pieprzem