Zupa Gargamela

16 marca 2010, dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

2 słoiki jagód w soku własnym (takie jak od dżemu)
1 paczka pianek Haribo w kształcie Smerfów
1/2 szklanki słodkiej śmietany
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko
cukier

Jagody wraz ze sokiem wlać do garnka, dodać 1 szklankę wody. Zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozrobic w 1/4 szklanki wody, wlewać stopniowo do gotujacej się zupy, cały czas mieszajac do momentu aż lekko zgęstnieje. Gotową zupę zdjąć z ognia. W razie potrzeby lekko posłodzic (tak żeby nie była zbyt słodka).
Do oddzielnego naczynia wlac śmietanę, dodac 1/2 paczki pianek i ogrzewać na ogniu, cały czas mieszajac, do momentu aż pianki dokładnie sie stopią.
Na każdy talerz wlać porcję zupy, dodać ryż oraz śmietanę z piankami. Udekorować pozostałą 1/2 paczki pianek.

Zupę możemy tez przygotowac z mrozonych jagód. W sezonie możemy uzyc świażych jagód, wtedy bierzemy 2 szklanki jagód i dodajemy 2 szklanki wody.

file1268699911



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

HCV się rozprzestrzenia
Według danych WHO na przewlekłe zapalenie wątroby typu C choruje już 50 milionów...
Jak zepsuć sobie związek?
Podobno to 5 najczęstszych sposobów na nieudany związek: 1. Idealizowanie - poddawanie się magii...
Czy zlikwidują kasy samoobsługowe?…
Kasy samoobsługowe wprowadza coraz więcej polskich sklepów, jednak zagraniczne sieci coraz częściej podejmują...
Zaostrzenie przepisów dot. handlu t…
Unijny System Track&Trace, czyli System Śledzenia Ruchu i Pochodzenia Wyrobów Tytoniowych ma służyć zapobieganiu...