Zupa Gargamela
2 słoiki jagód w soku własnym (takie jak od dżemu)
1 paczka pianek Haribo w kształcie Smerfów
1/2 szklanki słodkiej śmietany
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko
cukier
Jagody wraz ze sokiem wlać do garnka, dodać 1 szklankę wody. Zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozrobic w 1/4 szklanki wody, wlewać stopniowo do gotujacej się zupy, cały czas mieszajac do momentu aż lekko zgęstnieje. Gotową zupę zdjąć z ognia. W razie potrzeby lekko posłodzic (tak żeby nie była zbyt słodka).
Do oddzielnego naczynia wlac śmietanę, dodac 1/2 paczki pianek i ogrzewać na ogniu, cały czas mieszajac, do momentu aż pianki dokładnie sie stopią.
Na każdy talerz wlać porcję zupy, dodać ryż oraz śmietanę z piankami. Udekorować pozostałą 1/2 paczki pianek.
Zupę możemy tez przygotowac z mrozonych jagód. W sezonie możemy uzyc świażych jagód, wtedy bierzemy 2 szklanki jagód i dodajemy 2 szklanki wody.