Zupa cukiniowo-kalarepkowa

7 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny
 Składniki:
  • 1 litr baza do zupy
  • 1 duża cukinia lub 2 średnie
  • 1 średnia cebula
  • 1 kalarepka
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 6 łyżek pestek z dyni

Przygotowanie:

1. Cebulę i kalarepkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paski/krążki

2. Cukinię obieramy, myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona i kroimy na cienkie kawałki

3. Nagrzewamy bazę do zupy i dodajemy warzywa

4. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut

5. Na 5 minut przed końcem gotowania zupy, prażymy pestki dyni na suchej patelni

file1425762613

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”