Zupa cukiniowo-kalarepkowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 litr baza do zupy
- 1 duża cukinia lub 2 średnie
- 1 średnia cebula
- 1 kalarepka
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- 6 łyżek pestek z dyni
Przygotowanie:
1. Cebulę i kalarepkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paski/krążki
2. Cukinię obieramy, myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona i kroimy na cienkie kawałki
3. Nagrzewamy bazę do zupy i dodajemy warzywa
4. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut
5. Na 5 minut przed końcem gotowania zupy, prażymy pestki dyni na suchej patelni
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”