Zupa chrzanowa 17 super przepisów – tradycyjna i oryginalna!
Wyrazista i pyszna zupa chrzanowa. Dobry pomysł na świąteczny obiad, ale nie tylko. Zupa chrzanowa jako krem może być podana z chrupiącymi dodatkami może być też wzbogacana dowolnymi dodatkami, jak ser, ryba, pulpeciki czy jabłka. Tradycyjnym elementem zupy z chrzanem jest biała kiełbasa i jajka na twardo. Zupa chrzanowa to propozycja dla osób, które lubią wyraziste smaki. Do zupy można wykorzystać gotowy chrzan ze słoika lub świeży korzeń, starty na tarze o małych oczkach.
Zupa chrzanowa tradycyjna
Składniki:
– 1 cebula
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 350 g ziemniaków
– 1 słoik tartego chrzanu (100 g)
– 1 litr wywaru jarzynowego
– 175 ml bitej śmietany
– sól i pieprz
Na grzanki:
– 3 – 4 kromki chleba
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– świeżo posiekana pietruszka
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać kostki ziemniaczane i podsmażać je przez kilka minut, ciągle mieszając. Następnie dodać wywar i wszystko gotować ok. 20 min. Dodać chrzan i śmietanę i zmiksować wszystko blenderem do kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Chleb pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku. Dodać kostki chleba i piec, aż będą chrupiące. Zupę uszlachetnić grzankami czosnkowymi i świeżą posiekaną natką pietruszki.
Najszybsza zupa chrzanowa z białą kiełbasą
Zupa chrzanowa z szynką i jajkiem
Składniki:
– 1,5 litra rosołu z kurczaka
– 2 łyżki klarowanego masła
– 80 g szynki serrano
– 1 cebula
– 1 duży ząbek czosnku
– 50 dag ziemniaków
– sól
– 1 łyżka majeranku
– pieprz
– 0,5 szklanki śmietanki kremówki
– 3 łyżki chrzanu
Dodatkowo:
– posiekany cienki szczypior
– jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Na łyżce masła obsmażyć obrane i drobno pokrojone cebulę i czosnek, oraz pokrojoną w kostkę szynkę, wrzucić do gotującego się rosołu. Na drugiej łyżce masła, na tej samej patelni obsmażyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Obsmażone ziemniaki przełożyć do rosołu, posolić, wsypać majeranek. Gotować na małym ogniu, dopóki nie zmiękną. Na koniec dodać chrzan i kremówkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, całość chwilę podgrzewać. Podawać z jajkami na twardo i posiekanym szczypiorkiem.
Zupa chrzanowa z kalafiorem
Składniki:
– 700 g ziemniaków
– 1 cebula
– 100 g kalafiora
– 8 pasków boczku
– 30 g masła
– 1¼ l bulionu warzywnego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 200 g śmietany
– 70 g chrzanu
– sól i pieprz
– pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, a kalafiora podzielić na różyczki. Paski boczku przekroić na pół. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Postawić duży garnek na średnim ogniu, dodać masło, następnie dodać cebulę i smażyć, aż będzie przezroczysta i pachnąca (ok. 1 min.). Dodać ziemniaki i smażyć ok. 2 min., następnie dodać bulion warzywny. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 25 min. W międzyczasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Rozłożyć różyczki kalafiora równomiernie na blasze, skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 12 min. Odłożyć na bok. Usmażyć boczek, aż będzie chrupiący. Przełożyć na ręcznik papierowy. W misce wymieszać śmietanę z chrzanem. Dodać mieszankę chrzanu do ziemniaków, a następnie zdjąć garnek z ognia. Użyć blendera ręcznego do zmiksowania zupy na gładko. Przełożyć zupę do miski i udekorować pieczonym kalafiorem, boczkiem i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupa chrzanowa z porem i szczypiorkiem
Składniki:
– 3 łyżki masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 mały por pokrojony w plasterki
– 10 małych ziemniaków obranych i posiekanych
– 1/2 łyżeczki papryki
– 3 łyżki chrzanu
– 4 filiżanki bulionu
– sól i pieprz do smaku
– 1 szklanka śmietany
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej cebuli
Przygotowanie:
W dużym garnku podgrzać 2 łyżki masła i oliwę z oliwek. Gdy masło i olej zaczną skwierczeć, dodać pory i smażyć, aż będą aromatyczne i miękkie. Dodać 8 małych pokrojonych ziemniaków i odłożyć pozostałe 2 pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać paprykę i 2 łyżki chrzanu i gotować 5 min. Dodać bulion i zamieszać. Gotować na wolnym ogniu przez 30 min., aż ziemniaki staną się miękkie. Podsmażyć 2 pokrojone ziemniaki na 1 łyżce masła, aż będą chrupiące. Zmiksować zupę blenderem na gładką masę. Dodać śmietanę, 1 łyżkę chrzanu, doprawić solą i pieprzem. Podawać z posiekanym szczypiorkiem i chrupiącymi ziemniakami.
Zupa chrzanowa z serem Cheddar
Składniki:
– 4 łyżki niesolonego masła
– 3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
– 1 żółta cebula, drobno posiekana
– 1 por, pokrojony w plasterki
– 1 kg ziemniaków, obrane i pokrojone
– 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
– 1 ¼ filiżanki śmietany
– 1 seler drobno posiekany
– 2 łyżki chrzanu ze słoika
– 1 łyżeczka majeranku drobno posiekanego
– 2 goździki w całości
– 2 liście laurowe
– gałka muszkatołowa świeżo starta, do smaku
– sól koszerna, do smaku
– świeżo zmielony pieprz, do smaku
– 2 łyżki szczypiorku, drobno posiekany
– cebula karmelizowana, do dekoracji
– 1 szklanka sera Cheddar, do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzać masło w rondelku, dodać czosnek, cebulę i por i gotować mieszając do miękkości (ok. 3 min.). Dodać ziemniaki, bulion, śmietanę, korzeń selera, chrzan, majeranek, goździki i liście laurowe i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 30 min.). Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera zmiksować zupę na krem. Zupę rozłożyć do misek i udekorować szczypiorkiem, karmelizowaną cebulą i serem cheddar.
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą
Składniki:
– ½ kg kości wędzonych od schabu
– 1 marchew
– 1/4 selera
– 2 l wody
– 3 liście laurowe
– 5-6 ziarnek ziela angielskiego
– 2 słoiczki chrzanu
– 300 ml kwaśnej śmietany
– 2 łyżki mąki
– sól, pieprz, cukier, majeranek do smaku
– 3 ząbki czosnku
– ½ kg białej surowej kiełbasy
– 3 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i dusić 10 min. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zupa ze świeżym chrzanem
Składniki:
– 1 cebula średniej wielkości, obrana i pokrojona w kostkę
– 3 ząbki czosnku obrane i pokrojone w kostkę
– 50 g masła
– 40 g mąki
– 850 ml bulionu warzywnego lub wołowego
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 60 g śmietany
– 100 ml śmietanki
– 60 g świeżo startego chrzanu
– 1/4 szklanki pietruszki pokrojonej w kostkę
Grzanki domowej roboty
– 2 kromki ciemnego lub białego chleba
– 30 g masła
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę do podania
– 20 g świeżo startego chrzanu do podania
Przygotowanie:
Rozpuść masło na średnim ogniu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ząbki czosnku i smażyć przez ok. 6-7 min. Dodać mąkę i szybko i dokładnie wymieszać, gotować przez 2-3 min. z masłem i warzywami. Całość zdeglażować bulionem i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i śmietankę i gotować przez ok. 10 min. Dodać świeżo starty chrzan i czarny pieprz. Gotować przez kolejne 5 min. Wszystko zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i chrzanem i ponownie zmiksować.
Podawać od razu z domowymi grzankami, szczyptą świeżego chrzanu i natką pietruszki.
Zupa chrzanowa z cytryną i pietruszką
Składniki:
– 1 mały por, przycięty, oczyszczony i pokrojony
– 1 ząbek czosnku, grubo posiekany
– 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
– ½ łyżki oliwy z oliwek
– 1 mały seler, obrany i pokrojony w kostkę
– 2 pokrojone paski skórki z cytryny
– 750 ml bulionu warzywnego
– pęczek pietruszki
– 1 liść laurowy
– 2 łyżki świeżo startego chrzanu (lub 2 łyżki chrzanu ze słoika)
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 250 ml mleka półtłustego
– sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Podsmażyć por, czosnek i ziemniaki na oliwie z 1 łyżką wody na średnim ogniu przez 5 min., często mieszając. Dodać odrobinę wody, jeśli warzywa przykleiły się do patelni. Dodać seler, skórkę z cytryny i bulion. Związać łodygi pietruszki bez liści i liść laurowy razem i dodać do zupy. Gotować pod przykryciem przez 30 min.
Pięć minut przed skończeniem gotowania wyjąć zioła i skórkę z cytryny. Dodać starty chrzan, musztardę i mleko. Gotować na wolnym ogniu przez pozostałe 5 min., a następnie zmiksować, dodając odrobinę wody lub bulionu, jeśli zupa jest za gęsta. Doprawić solą i pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem dodać sok z cytryny i posiekaną pietruszkę.
Zupa chrzanowa z ziemniakami
Składniki:
– 300 g żeberek i gotowanej wołowiny
– 1 cebula
– 1 duży ząbek czosnku
– 3 duże ziemniaki
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1 łyżka suszonego majeranku
– sól i pieprz do smaku
– 3 liście laurowe
– 2 ziela angielskie
– 5 ziarenek pieprzu
– 5 łyżek świeżo startego chrzanu lub więcej
– 100 ml kwaśnej śmietany
– 1,5 litra wody (lub wywaru)
– dodatkowo: szczypiorek i jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Do garnka wlać łyżkę oleju i od razu dodać cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu, aby całość jedynie się zeszkliła. Dodać żeberka i gotowaną wołowinę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i łyżkę majeranku. Całość zalać wodą i gotować przez 10 min. Dodać ziemniaki i gotować zupę do momentu, aż będą miękkie. Po tym czasie dodać tarty chrzan. Gotować jeszcze przez chwilę. Przyprawić solą i pieprzem. Do śmietany dodać kilka łyżek zupy i wymieszać. Wlać śmietanę do zupy i wymieszać. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem oraz kawałkami wołowiny lub białej kiełbasy.
Zupa chrzanowa z pulpetami
Składniki:
Pulpety:
– 1/2 kg mielonej wieprzowiny (najlepiej chuda karkówka i/lub szynka)
– 2-4 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– majeranek
Zupa:
– 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
– 1/4 dużego selera
– 2 pory, tylko biała część
– 1 ząbek czosnku
– 1 średnia cukinia
– 3-6 łyżek dobrego, ostrego chrzanu
– 1-3 łyżki soku z cytryny/octu winnego
– sól i pieprz
Dodatkowo:
– jaja ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Mielone mięso wieprzowe doprawić czosnkiem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Dodać 1/2 szklanki zimnej wody i bardzo dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej uformować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Pulpety smażyć na patelni. Wyjmować łyżką cedzakową i odstawić. Do wywaru włożyć obrane i pokrojone w kostkę warzywa (seler, pory, czosnek, cukinię). Gotować na średnim ogniu 30 min., a następnie dokładnie zmiksować blenderem. Zupę rozcieńczyć gorącą, przegotowaną wodą do pożądanej konsystencji. Dodać chrzan (ilość według własnego gustu) i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny/octem. Na koniec włożyć pulpety. Zupę ponownie zagotować. Krem chrzanowy podawać na gorąco z dodatkiem jaj ugotowanych na twardo.
Zupa chrzanowa lekka z ziemniakami
Składniki:
– 5 ziemniaków.
– 30 dag wędzonego boczku
– 1 cebula biała
– chrzan tarty (1 mały słoiczek)
– 2 kostki rosołowe
– 1 łyżeczka majeranku
– ½ szklanki śmietany
– sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować z dodatkiem kostek rosołowych w dwóch litrach wody. Boczek pokroić w grubszą kostkę, zrumienić na patelni z dodatkiem majeranku. Pod koniec gotowania, wrzucić boczek, startą cebulę, chrzan i przyprawić solą do smaku. Na koniec zaciągnąć śmietaną wymieszaną w odrobinie gorącej zupy i podawać z pieczywem.
Zupa chrzanowa z karmelizowanym jabłkiem
Składniki:
– 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
– 300 g korzenia selera (ok. 3/4) obranego i pokrojonego w kostkę
– 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
– 1 łyżka masła
– 800 ml bulionu z kurczaka (3 filiżanki)
– 250 g korzenia chrzanu
– 100 g śmietany
– sól i pieprz
– 6 łyżeczek oliwy z oliwek
– 2 jabłka
– 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Rozgrzać masło w garnku na średnim ogniu. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i gotować przez około 3 min. Dodać bulion drobiowy i gotować pod przykryciem przez około 20 min. Chrzan obrać i obieraczką do warzyw wyciąć 20 cienkich plasterków. Resztę chrzanu zetrzeć na tarce. Dodać starty chrzan i śmietanę do zupy i gotować kilka minut. Zupę zmiksować za pomocą blendera. Doprawić solą i pieprzem i dodać wodę, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć plastry chrzanu na złoty kolor. Osączyć na talerzu wyłożonym papierem. Jabłko pokroić w krążki. Na innej patelni powoli rozpuść cukier. Dodać krążki jabłkowe i pozwolić się im karmelizować. Podawać jako dodatek do zupy razem z chrzanem.
Zupa chrzanowa z pstrągiem
Składniki:
– 2 szalotki
– 2 łyżki masła
– 1/2 kg ziemniaków
– 2 łyżki świeżo startego chrzanu
– 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
– 3 łyżki śmietany
– 1 bagietka
– ok. 1/2 kg wędzonego pstrąga
– 1 łyżka mielonej ostrej papryki
– 1 cytryna
– 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Szalotki obrać i drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanym maśle. Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i z chrzanem wrzucić do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 min. Za pomocą blendera zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Po usunięciu skóry z pstrąga rybę pokroić na małe kawałki. Pokroić również bagietkę. Zupę rozlać do miseczek, oprószyć papryką, skropić sokiem z cytryny oraz posypać szczypiorkiem. Podawać z bagietką i pstrągiem.
Zupa chrzanowa na żeberkach z kiełkami
Składniki:
– 2,5 l wody
– 400 g wędzonych żeberek
– 400 g białej surowej kiełbasy
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– kawałek pora lub cebuli
– kawałek selera
– kilka liści laurowych
– kilka kulek ziela angielskiego
– kilka ziaren pieprzu czarnego
– 1 łyżka suszonego majeranku
– 8-10 łyżek startego na najdrobniejszych oczkach świeżego korzenia chrzanu
– sok z 1 cytryny
– 200 ml kwaśnej śmietany 18%
– szczypta cukru
– sól, pieprz do smaku
Do podania:
– ugotowane na twardo jajka
– posiekany szczypiorek
– dodatkowy chrzan
– mięso z gotowania wywaru, oddzielone od kości
– świeże kiełki
Przygotowanie:
Żeberka, kiełbasę i włoszczyznę umyć, włożyć do garnka i zalać 2,5 l wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kulki pieprzu. Zagotować, a następnie gotować na małym ogniu ok 1,5 godz. Po tym czasie odcedzić wywar. Do czystego wywaru dodać majeranek, starty chrzan i sok z cytryny. Podgrzać, ale nie zagotować. Śmietanę zahartować i wlać do garnka. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Podawać – z ugotowanymi jajkami, posiekanym szczypiorkiem, dodatkowym chrzanem oraz świeżymi kiełkami.
Zupa chrzanowa ekspresowa
Składniki:
– 50 g grzanek czosnkowych
– olej z kiełków kukurydzy
– 1 opakowanie gotowej zupy kremowej (serowa lub cebulowa)
– 60 g świeżego chrzanu (jeden kawałek)
– papryka
– 4 łyżeczki śmietany kremowej
– szczypiorek
Przygotowanie:
Zupę podgrzać zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Połowę chrzanu obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Drugą połowę zetrzeć na grubej tarce. Do zupy dodać drobno starty chrzan. Doprawić papryką. Podawać na głębokich talerzach. Dodać łyżeczkę śmietany do każdego talerza, ułożyć kilka grzanek i grubo starty chrzan. Na koniec dodać kilka gałązek szczypiorku.
Zupa chrzanowa z borowikami
Składniki:
– 500 g borowików
– 1 łyżka bulionu cielęcego (lub drobiowego) w proszku (ewentualnie kostki)
– 1 cebula
– 30 g masła
– płynna śmietana do zup
– 2 łyżki mielonego chrzanu
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Grzyby umyć, odcedzić i pokroić w paski. Obrać i posiekać cebulę. Cebulę podsmażyć, dodać grzyby i smażyć ok. 5 min. Dodać wodę i bulion, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać chrzan i dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Podzielić zupę na miski i podawać.