Zupa cebulowa

9 kwietnia 2013, dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

Cebula

 

Wiosna nadchodzi powolnym krokiem. Jeszcze nie raz da o sobie znać chłodne powietrze. Przedstawiam przepis na zupę cebulową, która rozgrzeje nas w chłodne dni i przyspieszy czas oczekiwań na te cieplejsze ;)

 

 

 

Składniki:

1 l. bulionu (wywaru, może być warzywny)

750 g. cebuli (ok. 5 średniej wielkości cebul)

5 łyżek masła

łyżka oliwy z oliwek

łyżeczka suszonego tymianku

łyżeczka suszonej bazylii

łyżeczka gałki muszkatołowej

sól,

pieprz

 

Przygotowujemy wywar. Masło mieszamy z oliwą i dusimy w niej na patelni cebulę przez ok. 20-30 minut. Przyprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem (może być kolorowy) i bazylią.  Wlewamy cebulę do wywaru i miksujemy.  Dodajemy gałkę muszkatołową i gotujemy jeszcze przez parę minut. Odstawiamy na parę godzin i podajemy gorącą z dodatkiem grzanek z serem lub czosnkowych.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...