Zupa cebulowa

9 kwietnia 2013, dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

Cebula

 

Wiosna nadchodzi powolnym krokiem. Jeszcze nie raz da o sobie znać chłodne powietrze. Przedstawiam przepis na zupę cebulową, która rozgrzeje nas w chłodne dni i przyspieszy czas oczekiwań na te cieplejsze ;)

 

 

 

Składniki:

1 l. bulionu (wywaru, może być warzywny)

750 g. cebuli (ok. 5 średniej wielkości cebul)

5 łyżek masła

łyżka oliwy z oliwek

łyżeczka suszonego tymianku

łyżeczka suszonej bazylii

łyżeczka gałki muszkatołowej

sól,

pieprz

 

Przygotowujemy wywar. Masło mieszamy z oliwą i dusimy w niej na patelni cebulę przez ok. 20-30 minut. Przyprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem (może być kolorowy) i bazylią.  Wlewamy cebulę do wywaru i miksujemy.  Dodajemy gałkę muszkatołową i gotujemy jeszcze przez parę minut. Odstawiamy na parę godzin i podajemy gorącą z dodatkiem grzanek z serem lub czosnkowych.