Zupa brukselkowa na boczku wędzonym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 3 cebule
- 2 selery
- 0,5 kg brukselki
- 30 dag boczku wędzonego
- 1 litr wywaru z boczku i schabu
1. Bazę do zupy zagotowujemy (miałam akurat taką po boczku i schabie gotowanymi do pasztetu)
2. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w piórka i dodajemy do bazy
3. Brukselkę myjemy, obieramy z zewnętrznych liści (ja też przycinam ją) i dodajemy do bazy
4. Boczek wędzony kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do gotującej się bazy
5. Gotujmy jeszcze 5-10 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”.