Zupa borowikowa

20 września 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

jesienna_borowikowa

Czas : 45 minut

Składniki :

20 dag świeżych borowików
2 łyżki masła
1 cebula
5 łyżek pokrojonego koperku
¾ litra bulionu ( drobiowy lub wołowy )
½ szklanki słodkiej śmietanki 30 %
2 łyżeczki mąki
sól
pieprz mielony
4 średniej wielkości ziemniaki

Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki .Usmażyć na rumiano na maśle ( cały czas mieszając – ok. 15 minut ). Pod koniec smażenia dodać drobno usmażoną cebulę . Dokończyć smażenie gdy cebula zrobi się złocista . Przełożyć do rondelka , a na patelnię wlać bulion i zagotować . Przelać do grzybów. Dodać pokrojony koper ( 4 łyżki ) . Gotować 30 minut. Zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody – zagotować .
Dodać śmietanę i doprawić do smaku .
W czasie kiedy zupa się gotuje zalać wodą ziemniaki i ugotować w mundurkach . Odcedzić , obrać , pokroić w plastry .

Układać na talerzach plastry ziemniaków , oblewać zupą , posypać resztą kopru lub podawać ziemniaki osobno i dodawać do zupy .

nadesłane: Bunia