Zupa borowikowa

20 września 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

jesienna_borowikowa

Czas : 45 minut

Składniki :

20 dag świeżych borowików
2 łyżki masła
1 cebula
5 łyżek pokrojonego koperku
¾ litra bulionu ( drobiowy lub wołowy )
½ szklanki słodkiej śmietanki 30 %
2 łyżeczki mąki
sól
pieprz mielony
4 średniej wielkości ziemniaki

Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki .Usmażyć na rumiano na maśle ( cały czas mieszając – ok. 15 minut ). Pod koniec smażenia dodać drobno usmażoną cebulę . Dokończyć smażenie gdy cebula zrobi się złocista . Przełożyć do rondelka , a na patelnię wlać bulion i zagotować . Przelać do grzybów. Dodać pokrojony koper ( 4 łyżki ) . Gotować 30 minut. Zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody – zagotować .
Dodać śmietanę i doprawić do smaku .
W czasie kiedy zupa się gotuje zalać wodą ziemniaki i ugotować w mundurkach . Odcedzić , obrać , pokroić w plastry .

Układać na talerzach plastry ziemniaków , oblewać zupą , posypać resztą kopru lub podawać ziemniaki osobno i dodawać do zupy .

nadesłane: Bunia



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...