Zrób ten lekki wiosenny obiad. Brzuch będzie wdzięczny

11 czerwca 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Ten lekki wiosenny obiad przygotowany z nowalijek jest świetną alternatywą dla ciężkich obiadów mięsnych. Składa się głównie z warzyw: wczesnych ziemniaków z koperkiem, zupy z botwinki i kapusty młodej z koperkiem, do której dodałam odrobinę podsmażonej kiełbasy zakupionej w w lokalnym sklepie.

Ten obiad moja rodzina mogłaby jeść codziennie, czasem przygotowuję dodatkowo pierś z kurczaka z grilla lub panierowaną, albo udko pieczone. Do picia podaję kefir lub maślankę. Potrawy pozostają również na drugi dzień, więc jest to tani i wydajny posiłek a przy tym sycący. Dla wprawnej gospodyni takie danie nie stanowi wyzwania, wykonuje się je szybko i bezproblemowo. Kluczem do sukcesu jest jakość warzyw, które najlepiej zakupić na pobliskim jarmarku lub po prostu zebrać ze swojego ogrodu czy pola. Miłośnicy mięsnych potraw zupę mogą gotować na mięsie np: udkach z kurczaka czy wołowinie, ale równie dobrze smakuje bez dodatku mięsa, wystarczy odpowiednio je doprawić i zakwasić sokiem z cytryny.

Wczesne ziemniaki są tak smaczne i posiadają cienką delikatną skórkę, nie zawsze trzeba je obierać, wszystko zależy czy zostały zakupione w tym samym dniu kiedy je gotujemy. Podane z masełkiem i koperkiem smakują wyśmienicie, osobiście uwielbiam gdy są osobno podane obok zupy.  młode ziemniaki są korzystne dla zdrowia, nie tylko dzięki zawartości błonnika pokarmowego, ale też zawartości witamin i minerałów jak m.in. witamina C, witaminy z grupy B, cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo.

obiad z botwinki

Botwinka zawiera substancje mineralne takie jak : wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, kobalt, prowitaminę A (karoten), witaminy B1, B2, PP, C, kwas foliowy oraz barwnik zwany betainą. Liście buraków natomiast są bogate w witaminę C i prowitaminę A. Ze względu na dużą zawartość żelaza buraki mają zastosowanie we wspomaganiu leczenia niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, anemii oraz nadciśnienia tętniczego.

Młoda kapusta – 6 super przepisów!

Młoda kapusta jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Jest szczególnie bogata w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy i działa jako silny antyoksydant. Ponadto, zawiera witaminę K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi, oraz witaminę A, która jest niezbędna dla zdrowia skóry i wzroku. Młoda kapusta jest również bogata w błonnik, co przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego.

Co potrzebujesz:

 

młodą kapustę

cebula

koperek

pęczek botwinki

kilogram ziemniaków

kawałek kiełbasy

udko z kurczaka

sól, pieprz

dwie łyżki masła

jogurt naturalny

cytryna

ziele angielskie, liść laurowy (po kilka sztuk)

cukier

Umytą botwinkę kroimy wraz ze wszystkimi liśćmi, wkładamy do garnka i zalewamy litrem wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy kurczaka, gotujemy całość około 45 minut, po lekki wystygnięciu doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem jogurtem.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie,. Gotujemy 15 minut (do miękkości), na osobnej patelni podsmażamy z cebulką kiełbasę, dodajemy do kapusty. Ja dodaję też odrobinę masła i łyżkę mąki pszennej, dodaję sok z cytryny, dużo posiekanego kopru, doprawiam do smaku: solą, pieprzem i cukrem.

Gotowe potrawy serwujemy jak na zdjęciu, można też podać do picia kefir lub maślankę, a mięso położyć obok ziemniaków. Twój brzuch na pewno będzie wdzięczny za taki domowy obiad.

Botwinka – przepisy na różne dania, zupy z młodych buraczków