Weekend majowy to jeden z naszych ulubionych weekendów w ciągu całego roku. W końcu mamy nieco wolnego czasu, a w dodatku ciepła i słoneczna pogoda zachęca do wypoczynku na świeżym powietrzu.
To czas, w którym kontakt z przyrodą budzącą się do życia jest wyjątkowo przyjemny, dlatego też chcemy przebywać na łonie natury jak najwięcej.
Świetnym pomysłem jest łączenie takiej formy wypoczynku z posiłkami w gronie najbliższych. W zbliżający się wielkimi krokami majowy weekend zaskocz swoją rodzinę i zabierz ją na pyszne śniadanie na trawie! To może być prawdziwa przygoda. Na jego przygotowanie wystarczy tylko chwila i oczywiście kilka ciekawych pomysłów. Na początek musimy znaleźć wielki kosz, do którego spakujemy nasze smakołyki. A następnie trzeba będzie się zastanowić, co do niego włożymy… To musi być rzecz jasna coś pysznego, ale także niebanalnego, co doskonale podkreśli charakter naszego niecodziennego śniadania.
Świetnym pomysłem może być przyrządzenie smakołyków z dodatkiem wyjątkowej i pysznej Nutelli. Jej jedyny w swoim rodzaju smak będzie doskonałym uzupełnieniem przyjemnego poranka. Warto wiedzieć, że Nutella produkowana jest w oparciu o naturalny olej z palmy, pochodzący wyłącznie ze zrównoważonych źródeł. Dzięki temu chronione jest środowisko naturalne oraz lasy deszczowe, a w kremie nie znajdziemy żadnych szkodliwych dodatków chemicznych ani tłuszczów trans (sprawdź: składniki Nutelli). Nutella doskonale smakuje z kanapkami, ale w związku z tym, że nasze śniadanie nie może być banalne, skorzystajmy z innych słodkich inspiracji.
Croissanty z Nutellą
Wprost idealne do naszego śniadaniowego kosza z pysznymi niespodziankami.
Składniki:
- 210 g mąki
- 90 ml wody
- 8 g drożdży świeżych
- 15 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 130 g masła (65 + 65)
- jajko (do posmarowania)
- Nutella
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, mieszamy z mąką. Dodajemy roztopione masło (15 g), szczyptę soli i zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie godziny ciasto ponownie ugniatamy i odstawiamy na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, na środku którego kładziemy 65 g masła, rozwałkowujemy i składamy na trzy części. Wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu czynność powtarzamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na trójkąty. Na podstawie każdego kładziemy łyżkę Nutelli. Rogaliki zawijamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Gotowe croissanty smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Drożdżówka z Nutellą
Doskonale nadaje się do naszego kosza pyszności, a dzięki swojemu atrakcyjnemu wyglądowi będzie również wyjątkową ozdobą rodzinnego śniadania.
Składniki:
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 2 żółtka
- 1/4 kostki masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- Nutella
- jajko
W podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy żółtka, mleko z drożdżami, roztopione masło i wyrabiamy ciasto (powinno być elastyczne). Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyjmujemy z miski i dzielimy na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy w okrąg o średnicy około 25 cm i smarujemy Nutellą, przykrywając kolejnym okręgiem (wierzchnia warstwa już bez Nutelli).
Na środku ciasta odciskamy mały okrąg, a całość dzielimy na 16 równych części. Każdy z kawałków skręcamy dwukrotnie (tak, aby były skierowane do poprzedniego kawałka). Powinno powstać 8 par. Przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Do naszego kosza możemy włożyć różne inne smakołyki, na które mamy ochotę. Mogą się w nim znaleźć dowolne owoce oraz słoiczek Nutelli, który będzie ich słodkim uzupełnieniem. Majówka ze śniadaniem na trawie na pewno będzie niezwykłą przyjemnością dla nas i naszych bliskich!